Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași atenționează publicul larg cu privire la interdicția incendierilor de vegetație sau a deșeurilor de orice fel, precum și asupra riscurilor asociate acestor practici, cei prinşi că dau foc uscăturilor din gospodării riscă amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei.
Este sezonul lucrărilor agricole de primăvară, precum şi al curăţeniei generale şi încă sunt cetăţeni care au obiceiul de a da foc miriştilor pentru curăţarea terenului, de a incendia deşeurile vegetale sau de alte tipuri. Aceştia trebuie să ştie că astfel de practici contravin legislaţiei de mediu în vigoare şi îi pot costa scump. Nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie, conform aceluiaşi act normativ, contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice. Dacă incendierea se produce într-o arie protejată şi este de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, ne informează ziarulevenimentul.ro
Incendiile de vegetaţie sunt principala cauză a poluării în această perioadă a anului. Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care a fost disponibil cel puţin un indice specific conform Ordinului Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 1818/2020, în data de 22 martie 2023, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „Bun” la „Rău”.
Valorile crescute ale concentraţiilor poluantului PM2,5 din ziua de 22 martie 2023, care a dat indicele general de calitatea aerului zilnic, pot fi puse şi pe seama cumulării emisiilor de poluanţi atmosferici rezultaţi din: arderi de combustibili în gospodăriile populației pentru încălzire și prepararea hranei; lucrări agricole de primăvară desfăşurate pe terenurile agricole din jurul municipiului Iaşi (arat, grăpat, discuit, etc.); arderi deschise de resturi vegetale în gospodăriile populaţiei; alte surse locale de emisii de PM10/PM2,5 si precursori de PM10/PM2,5, specifice zonelor urbane şi suburbane în care sunt amplasate staţiile cum ar fi curățenia de primăvară efectuată în municipiul Iași de SC Salubris SA, activitate programată în fiecare an în lunile martie – aprilie.
Foto: Freepik