Stiri

Moldovenii se despart de televizoarele, radiourile și frigiderele vechi. Cum sunt colectate și reciclate deșeurile electrice și electronice

4
min
14/9/2022

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Doar o mică parte ajunge să fie reciclată, restul sunt aruncate în gropile de gunoi poluând apa, solul şi aerul. Pentru a educa populația, câteva companii care se ocupă de colectarea acestui tip deşeuri, îşi propun să-şi mărească aria de activitate.

Mihai Cojocaru, administrator, sistem de colectare a deşeurilor: "Televizoare vechi, foarte vechi, anii 90 -95. Mulţi dintre consumatori preferă să le ţină acasă, dar este un pericol eminent. Pe interior funcţionează pe bază de pulberi, care sunt foarte periculoase pentru mediu."

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Timp de doi ani, în depozitul Fundaţiei "Eco Save" s-au adunat peste o sută de tone de deşeuri electronice, colectate de la agenţii economici, dar şi de la persoane fizice.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Potrivit statisticii, fiecare locuitor al Republicii Moldova adună, anual, peste 4 kg de deşeuri electronice, pe când gradul de reciclare la nivel naţional este puţin de peste 10%.

Majoritatea oamenilor aleg să depoziteze electrocasnicele defectate, după care le aruncă la groapa de gunoi. O alternativă sunt însă serviciile gratuite ale companiilor de colectare a deşeurilor electronice.

Sursa foto: Flickr