Stiri

Fibre provenite din spălarea hainelor sintetice, găsite peste tot în Oceanul Arctic

3
min
13/1/2021

3.500 de tone de microfibre de plastic rezultate în urma spălării hainelor în Statele Unite și Canada pătrund în mare în fiecare an.

Fibrele de microplastic, care cel mai probabil provin de la spălarea hainelor sintetice de oameni din Europa sau America de Nord, sunt omniprezente în Oceanul Arctic. Aceasta este concluzia celui mai cuprinzător studiu, care a descoperit microplasticul în 96 din 97 de mostre de apă de mare prelevată din toată zona polară. Cele mai multe mostre au fost colectate de la adâncimi de 3 – 8 metri, unde trăiesc vietățile marine, iar 26 – de la 1.000 de metri adâncime.

Peste 92% dintre aceste particule de plastic erau fibre, iar 73% dintre acestea erau din poliester, de aceleași culori și dimensiuni ca cele folosite pentru crearea hainelor. O altă analiză recentă estima că 3.500 de tone de microfibre de plastic rezultate în urma spălării hainelor în Statele Unite și Canada pătrund în mare în fiecare an. Și că plasticul aruncat în mările din Marea Britanie sunt purtate de curenți în Oceanul Arctic în doi ani.

Studiul realizat recent a mai arătat că pătrunde mai multă apă în Oceanul Arctic din Atlantic, decât din Pacific, pentru că cercetătorii au descoperit concentrații mai mari de microfibre de plastic, precum și fibre mai lungi și mai puțin degradate din Atlantic.

Analizăm dominanța apei care intră din Atlantic, ceea ce înseamnă că sunt mari șanse ca sursele fibrelor textile din Atlanticul de Nord, din Europa și America de Nord, să fi provocat contaminarea din Oceanul Arctic”, a declarat Peter Ross, de la Ocean Wise Conservation Association din Canada, care a condus studiul. „Cu aceste fibre de poliester, practic am creat un nor peste oceanele lumii.”

Cercetătorii au găsit, în medie, 40 de particule de microplastic pe metru cub de apă. Doar o mică parte din fibrele găsite provin din unelte de pescuit, care utilizează materiale plastice diferite. În plus, este posibil ca unele dintre fibre să fi fost transportate în Arctica de către vânturi.

Este îngrozitor că plasticul poate fi găsit oriunde în mediu, însă în Arctic este, cel mai probabil, mai dăunător decât în cele mai multe locuri”, a spus Erik Sebille, de la Universitatea din Utrech, Olanda. „Asta pentru că se adaugă dramaticelor și periculoaselor schimbări climatice pe care zona și ecosistemul de aici le experimentează. Poluarea ar putea fi picătura care are umple paharul.”