Stiri

Nicuşor Dan: Amendă de 35 milioane de euro pentru proprietarul terenului retrocedat din IOR

5
min
16/11/2023

„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care, în sfârşit, este penalizată de autoritatea publică care trebuie să apere interesele cetăţenilor" a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă organizată în Parcul IOR.

Primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a anunţat o amendă de 35 de milioane de euro pentru proprietarul terenului retrocedat din parcul IOR.

Amenda a fost dată de Poliţia Capitalei luni, 30 octombrie, doamnei Maria Cocoru, care deţine 12 hectare din parcul Alexandru Ion Cuza (cunoscut sub numele de IOR).

„Ţin să felicit Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru acest gest. În sfârşit, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti se comportă ca o autoritate care apără interesele cetăţenilor. Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public care, în sfârşit, este penalizată de autoritatea publică care trebuie să apere interesele cetăţenilor" a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă organizată în Parcul IOR.

Acesta a adăugat că amenda a fost aplicată pe baza Legii 24/2007, care „penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1.000 şi 2.000 de lei pe metrul pătrat”.

„Asta e foarte important, nu e o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiu verde. Deci, invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile şi pe Codul urbanismului şi pe Legea spaţiilor verzi - Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege, să poată fi aplicat altora care au aceleaşi idei ca şi cei de aici", a mai spus edilul, citat de Agerpres.

El a insistat că înaintea aplicării amenzii a fost efectuată o analiză juridică „foarte, foarte amănunţită”, în cazul – foarte probabil – în care contravenţia va fi contestată în justiţie.

Prefectul Capitalei speră că amenda nu va afecta bugetul Bucureştiului

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, şi-a exprimat speranţa marţi că „demersul anunţat astăzi de primarul general este unul serios şi legal, nu o acţiune de campanie electorală”.

„Înainte de toate, sper că această acţiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului Bucureşti, din cauza lipsei de fundamentare juridică", a scris el pe Facebook.

„Faptul că primarul general anunţă o acţiune după doi ani şi după zeci de incendii şi distrugeri este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului. Timpul ne va demonstra dacă această acţiune este o nouă perdea de fum pentru bucureşteni din partea primarului general", a adăugat Hopincă, amintind că în ultimii doi ani au existat în jur de 20 de incendii în zona retrocedată din parc, mai multe acţiuni care au „afectat iremediabil” arborii şi au fost deschise mai multe dosare de cercetare penală.

Nicuşor Dan a spus că în cazul în care proprietarul zonei retrocedate va contesta amenda în instanţă, aceasta nu va fi plătită până când litigiul se încheie, estimând durata procesului la maximum un an.

Şeful Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, Eduard Valentin Stroe, a spus că amenda a fost aplicată în urma constatării diminuării spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi, „prin acţiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă, de escavare, de extracţie a rădăcinilor copacilor”.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, reacţionează

Viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele, preşedinte filialei USR, a transmis că îşi doreşte ca prin amenda aplicată toată lumea să înţeleagă că această zonă administrativă „nu este un sat fără câini”.

„Robert Negoiţă nu a găsit 5.000 de euro pentru un container pentru Poliţia Locală în Parcul IOR. Din păcate, a încercat să acopere şi încearcă în continuare să acopere toate faptele prin marea iubire către spaţiile verzi, vedem şi în Parcul Teilor unde a lăsat să se construiască o spălătorie auto, acum încercând să-şi acopere spălătoria auto cu un pic de pământ şi tartan, încercând să facă cetăţenii Sectorului 3 să uite construind un parc pentru copii. Sper ca o dată cu această amendă să înţeleagă toată lumea că în Sectorul 3 nu este un sat fără câini şi sper ca domnul Robert Negoiţă să-şi îndeplinească într-adevăr îndatoririle de primar al sectorului 3", a afirmat Lucian Judele.

Robert Negoiţă l-a felicitat pe Nicuşor Dan pentru iniţiativa de a amenda proprietarul din Parcul IOR, menţionând că a oferit Poliţiei Locale acces la camerele de supraveghere montate în zonă.

„Eu îl felicit pentru iniţiativă, foarte bine, trebuie să amendeze. Primăria Sector 3 cere de multă vreme să crească amenzile pentru defrişare pentru că 50 de lei e o prostie, trebuie să pună cineva pe ordinea de zi - primarul general nu face asta - şi, da, e adevărat că noi avem camere de supraveghere. Dăm acces oricând Poliţiei de la Primăria municipală ca să folosească imaginile", a spus primarul sectorului 3, potrivit Agerpres.

Foto: Nicuşor Dan/Facebook