Stiri

Agenţia Europeană de Mediu: În România, circa un deces din cinci este legat de poluare

3
min
8/9/2020

Raportul recent subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a publicat marți un raport recent în care arată că poluarea aerului care, deși s-a redus semnificativ în urma pandemiei de Covid-19 și a măsurilor de a stopa circulația virusului, rămâne primul factor de mortalitate. În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare. AEM atrage atenția că actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate. Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de „degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar”, afirmă studiul.

Noul  raport subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu: poluarea aerului, poluarea sonoră şi cea cauzată de produsele chimice. Lucrarea scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic. În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul.

Astfel, în fruntea clasamentului, România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare (19%), în timp ce Suedia şi Danemarca înregistrează unu din zece.

Aceste morţi puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunătoare sănătăţii", în principal legate de cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, subliniază AEM.

Pentru ameliorarea sănătăţii şi mediului în Europa, AEM spune că trebuie favorizate spaţiile verzi, locuri de activitate fizică, relaxare, dar şi de integrare socială, care „înviorează oraşele în timpul valurilor de căldură, diminuează inundaţiile, reduc poluarea fonică şi susţin biodiversitatea urbană”.

Reducerea circulaţiei rutiere, scăderea consumului de carne şi retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili figurează printre celelalte soluţii pe care le propune AEM.