Stiri

Regina Elisabeta a II-a continuă șă protejeze mediul și după moarte, prin premiul Earthshot

7
min
22/9/2022

Prinţul William a prezentat prima ediţie a acestui premiu la Londra, în octombrie anul trecut.

Prinţul William i-a salutat miercuri pe cei care se angajează să protejeze mediul înconjurător, o "cauză dragă bunicii sale", regretata Regină Elisabeta a II-a, relatează AFP.

Premiul Earthshot, creat în 2021

Acesta a fost primul discurs oficial al Prinţului William de când a primit noul titlu de Prinţ de Wales - pe care l-a obţinut după urcarea pe tron a tatălui său Charles al III-lea - de la decesul reginei, la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Moştenitorul tronului britanic s-a adresat într-un videoclip înregistrat înainte de decernarea Premiului Earthshot, pe care l-a creat anul trecut şi care recompensează proiecte care propun soluţii la criza climatică.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Iniţial, prinţul William urma să se deplaseze la New York pentru decernarea premiului, dar a renunţat la călătorie după decesul reginei Elisabeta a II-a.

"Deşi sunt în unul din cele mai triste contexte (...) Mă bucur că pot fi acolo prin video", a spus el la două zile de la funeraliile bunicii sale, salutând "entuziasmul, optimismul şi angajamentul" celor implicaţi activ în cauze de mediu dintre care sunt aleşi laureaţii acestui premiu.

William: „O cauză dragă bunicii mele”

"Protecţia mediului era o cauză dragă bunicii mele şi ştiu că ar fi fost încântată să audă despre acest eveniment", a declarat el.

"Împreună, trebuie să ne asigurăm că tranziţia către soluţii durabile este cea mai rapidă schimbare pe care a cunoscut-o lumea vreodată", a subliniat el.
Prinţul William a prezentat prima ediţie a acestui premiu la Londra, în octombrie anul trecut.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

El nu este singurul membru al familiei regale care se angajează în mod constant pentru apărarea mediului înconjurător: bunicul său, prinţul Philip a prezidat mult timp WWF, iar tatăl său, regele Charles al III-lea este adesea descris ca un ecologist a priori.

Acesta este primul discurs al Prinţului William de când a devenit Prinţ de Wales. După moartea bunicii sale, el a difuzat un comunicat în care i-a adus un omagiu reginei Elisabetei a II-a, afirmând că "va trebui să treacă timp ca să se obişnuiască cu realitatea vieţii fără bunica".

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Frankie Fouganthin