Stiri

Administrația Națională „Apele Române”: Apă restricționată în aproape 300 de localități din țară

6
min
4/8/2022

În principalele 40 de lacuri de acumulare există disponibil un volum de apă de 3,23 miliarde de metri cubi de apă.

Rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare ale Administrației Naționale „Apele Române” își menține tendința de scădere până la sfârșitul lunii iulie. Alimentarea cu apă este restricționată în aproape 300 de localități din România.

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunţat că 274 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, iar 384 localități din 13 județe sunt alimentate restricționat din foraje și fântâni.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

În principalele 40 de lacuri de acumulare există disponibil un volum de apă de 3,23 miliarde de metri cubi de apă, în scădere comparativ cu 5 iulie când erau 3,45 miliarde de metri cubi de apă. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,48%, comparativ 82% în 5 iulie.

„Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național), vom reuși, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă, să menținem un coeficient de umplere de peste 70%”, se arată într-un comunicat al ANAR.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.

Sursa foto: Flickr