Stiri

Romsilva anunță o creştere semnificativă a numărului de incendii de pădure în primele șase luni ale anului

12
min
20/7/2022

Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele şase luni ale anului, este de aproape 1 milion de lei.

Numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a fost de 711, în prima jumătate a anului 2022, în creştere de peste şapte ori (625%), comparativ cu perioada similară din 2021, iar valoarea pagubelor s-a apropiat de un milion de lei.

Potrivit datelor publicate, luni, de instituţie, majoritatea incendiilor (693 din 711) s-au înregistrat în zone de deal şi de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetaţie produse în proprietăţile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

În acest context, evenimentele raportate au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare sunt suprafeţe regenerate recent, 285.041 de puieţi forestieri fiind distruşi. De asemenea, în incendii au fost distruşi 1.129 metri cubi de lemn.

Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele şase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Conform instituţiei, cele mai multe astfel de incidente s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcţiile silvice Gorj - cu 124 de incendii, Sibiu (73), Caraş-Severin (48) şi Mehedinţi (44).

"Având în vedere că marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietăţile agricole învecinate, facem un nou apel la cetăţeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale şi să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor.

De asemenea, rugăm turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate şi să nu lase focul nesupravegheat.

Pentru a preveni şi a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei şi secetei prelungite, a creşterii activităţii turistice şi a intensificării activităţilor agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

Între aceste măsuri suplimentare se numără sporirea acţiunilor de patrulare şi supraveghere a fondului forestier şi a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor şi a traseelor frecventate de turişti, precum şi întreţinerea liniilor izolatoare, colnicelor şi şanţurilor de minim sanitar", se arată în comunicatul de presă al Romsilva.

Toate suprafeţele de fond forestier administrate, afectate de incendii, sunt refăcute de RNP - Romsilva, prin lucrări de regenerare a pădurilor.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Regia administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional. 

Sursa foro: PxHere