Stiri

ADAA: România poate deveni un leader incontestabil în dezvoltarea economiei verzi

8
min
2/2/2023

În România, ce e drept, cam bate vântul.

România poate deveni un lider incontestabil în dezvoltarea economiei verzi, cu un focus susţinut pe investiţii în energie regenerabilă şi eficienţă energetică, potrivit unei analize a Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA - "Tendinţe macroeconomice 2023".

„Deja cunoscutul concept de sustenabilitate joacă un rol important şi se adresează nevoilor de a face faţă provocărilor apărute odată cu schimbările climatice şi de mediu. Din acest punct de vedere, România poate deveni un lider incontestabil în dezvoltarea economiei verzi, cu un focus susţinut pe investiţii în energie regenerabilă şi eficienţă energetică", arată studiul ADAA.

Provocare: populația îmbătrânită

În ceea ce priveşte aspectele ce ţin de îmbătrânirea populaţiei, studiul menţionează că, la fel ca multe alte ţări dezvoltate, România se confruntă cu provocările unei populaţii îmbătrânite, cu o participare în scădere a forţei de muncă şi cu costuri crescute de asistenţă medicală. Pentru a face faţă acestor provocări, trebuie să se investească în noi tehnologii şi programe care să susţină îmbătrânirea populaţiei, îmbrăţişând totodată imigraţia ca mijloc de a atrage noi lucrători şi de a stimula creşterea economică.

În ceea ce priveşte incertitudinea politică, sursa citată indică faptul că, în 2023, aceasta va rămâne o preocupare majoră, deoarece tensiunile continue între marile puteri şi punctele fierbinţi geopolitice vor perturba pieţele şi comerţul mondial.

„Va fi important ca afacerile şi investitorii români să rămână informaţi şi agili în faţa acestor provocări", subliniază studiul.

La nivel global, studiul semnalează că anul 2023 este unul al schimbărilor importante în economie şi, de la avansul tehnologic la schimbările din peisajul politic şi economic internaţional, există o serie de tendinţe macroeconomice care se conturează în următorii ani şi care dau o nouă abordare a economiei- economia digitală.

Factorul globalizare

"Vorbim deja de o nouă abordare a economiei care acordă prioritate durabilităţii, incluziunii şi egalităţii. Ce înseamnă acest lucru? Practic se recunoaşte impactul progreselor tehnologice asupra creşterii şi dezvoltării economice şi se abordează provocările şi oportunităţile prezentate de economia digitală, punându-se accent pe recunoaşterea interdependenţei economiei globale şi necesitatea cooperării şi coordonării internaţionale pentru a promova creşterea economică durabilă, sustenabilă şi rezilientă", a declarat Andreea Negru, fondatoare ADAA, conform unui comunicat.

Analiza semnalează că transformarea digitală are un impact major asupra modului în care operează business-ul şi funcţionează economia. Expansiunea criptomonedelor, importanţa big data şi automatizarea proceselor în diferite industrii, reprezintă tendinţe clare asupra impactului semnificativ pe care noile tehnologii îl vor avea asupra evoluţiilor macroeconomice.

Un alt factor important de care depinde dezvoltarea economică îl reprezintă globalizarea.

„Asistăm la continuarea tendinţei globalizării care presupune interconectarea şi interdependenţa dintre statele lumii. Ţările trebuie să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor şi acest lucru s-a accentuat o dată cu declanşarea războiului din Ucraina. Doar astfel se pot găsi soluţii universal valabile pentru a reduce inegalităţile, sărăcia,instabilitatea economică, politică şi a lupta împotrivaschimbărilor climatice sau a unui inamic comun destabilizator",a subliniat Andreea Negru.

Inegalitatea dintre state, o altă provocare

Instabilitatea politică, generată în Europa de războiul ruso-ucrainian, reprezintă, în continuare, un risc pentru creşterea economică din regiune şi nu numai, arată studiul. Multe ţări au experimentat în ultimii ani schimbări de leadership şi priorităţi politice, lucru reliefat în evoluţiile macroeconomice naţionale şi internaţionale, politici monetare şi rolul pe care guvernele îl joacă în contextul global, cu impact major asupramăsurilor de stimulare a dezvoltării, menţionează aceeaşi analiză.

Andreea Negru consideră că inegalitatea între state rămâne, de asemenea, o provocare şi în anii următori şi, în aceste condiţii, "este greu de crezut că se poate menţine stabilitatea politică în acele state care se confruntă cu sărăcia la cote alarmante".

Poți citi și: Germania reia finanțarea pentru protecția mediului în Brazilia, alocă 200 de milioane de euro

Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA militează pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale şi asociative în rândul antreprenorilor autohtoni şi pentru apărarea şi promovarea intereselor acestora.

De asemenea, ADAA promovează activ rolul şi importanţa antreprenorială pentru dezvoltarea economică durabilă şi sustenabilă a României. Asociaţia a fost înfiinţată în 2012 ca o nevoie stringentă a mediului antreprenorial de a găsi o platformă de comunicare şi promovare a modelelor de bună practică „la nivel naţional şi internaţional.

Foto: Facebook/Ministerul Mediului