Stiri

Germania reia finanțarea pentru protecția mediului în Brazilia, alocă 200 de milioane de euro

3
min
1/2/2023

Revenirea lui Lula da Silva la președinție a impulsionat donațiile pentru Amazonia.

Germania este pregătită să aloce 200 de milioane de euro pentru protecţia mediului în Brazilia, inclusiv în regiunea amazoniană, a anunţat luni ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze, care îl însoţeşte pe cancelarul Olaf Scholz într-un turneu în America de Sud care a mai cuprins Argentina şi Chile, transmite AFP.


Fondul Amazonia, înghețat în 2019

Scholz a sosit luni după-amiază la Brasilia, fiind primul lider occidental care se întâlneşte cu noul preşedinte Lula da Silva.
Germania doreşte să ''contribuie'' împreună cu Brazilia la protejarea pădurilor ''după aceşti ani dificili'', a spus Svenja Schulze într-o conferinţă de presă comună cu noul ministru brazilian al mediului Marina Silva.
Schulze s-a referit la cei patru ani de mandat ai preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022), perioadă în care despăduririle în Amazonia au atins un nivel record.
Germania anunţase deja, la începutul acestui an, că îşi va relua contribuţia la Fondul Amazonia, în valoare de 35 de milioane de euro, după ce în 2019 fondul a fost îngheţat în contextul polemicilor despre mediu în mandatul lui Bolsonaro.

 

Mai poți citi: O grădină zoologică din Finlanda va returna doi panda giganţi Chinei din cauza lipsei de fonduri


De asemenea, Berlinul va aloca 31 de milioane de euro pentru statele amazoniene din Brazilia pentru ''proiecte de protejare şi utilizare durabilă a pădurilor'', a spus Svenja Schulze. Ea a adăugat că Germania va pune la dispoziţia agricultorilor 80 de milioane de euro ca împrumuturi în condiţii avantajoase pentru reîmpădurirea terenurilor.
''Brazilia este plămânul lumii. Dacă are probleme, toţi trebuie să o ajutăm'', a subliniat Schulze.

Comunitatea Yanomami, în suferință


Printre alte proiecte anunţate figurează o contribuţie germană la un fond de ''garanţii pentru eficacitate energetică'' pentru IMM-uri şi două proiecte privind ''lanţul de aprovizionare durabilă''.
În plus, Germania a promis să finanţeze un proiect care vizează ''dezvoltarea energiilor regenerabile în industrie şi transporturi'' şi un program de ''reîmpădurire a zonelor degradate''.
De partea sa, ministrul brazilian al mediului a apreciat că o parte a Fondului Amazonia, creat în 2008, ar putea fi alocată pentru ''acţiuni urgente'' în rândul comunităţilor indigene, precum Yanomami, care suferă de lipsa alimentelor şi de boli infecţioase din cauza activităţilor ilegale de spălare a aurului pe terenurile lor.

foto: Facebook/Lula