Stiri

"Zonele de protecţie strictă din Parcul Domogled - Valea Cernei vor creşte la 75%"

7
min
19/8/2022

În Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei se află cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa.

Zonele de protecţie strictă şi integrală din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei (PNDVC) vor creşte de la 56%, cât sunt în prezent, la cel puţin 75% din suprafaţa acestui parc, în care se află cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, cu prilejul primei sesiuni de consultări ce a fost organizată pe această temă la Băile Herculane, informează Agerpres.

Organizată la iniţiativa ministrului Tanczos Barna şi a secretarului de stat Ionuţ Sorin Banciu, seria de consultări reprezintă un demers unic prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) doreşte să obţină consensul în privinţa extinderea suprafeţelor de protecţie din partea tuturor factorilor interesaţi, se arată pe pagina de Facebook a MMAP.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

"Faptul că în Domogled - Valea Cernei avem cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, aspect confirmat inclusiv de UNESCO, nu poate reprezenta decât un motiv de mândrie, care se datorează în primul rând comunităţilor locale de aici, precum şi dumneavoastră, cei care aţi gospodărit împreună aceste păduri în ultimele sute de ani. Obiectivul nostru, asumat în programul de guvernare, este să creştem aceste suprafeţe de protecţie la cel puţin 75% din suprafaţa Parcului. 

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Astăzi, în PNDVC această suprafaţă este la 56%. Pentru a atinge dezideratul de 75%, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, pentru că pe lângă identificarea noilor suprafeţe cu adevărat valoroase din punct de vedere ecologic, care urmează să fie introduse sub protecţie, trebuie să schimbăm mentalităţile şi să îi atragem de partea noastră pe toţi factorii interesaţi.

Astăzi începem acest proces, inclusiv în PNDVC şi, în funcţie de rezultatele de aici, îl vom replica în toate celelalte parcuri naţionale", le-a transmis silvicultorilor ministrul Tanczos Barna.

Sursa: Wikimedia Commons