Stiri

Un PET cu un GPS înăuntru, aruncat în Olt, la Brașov, a ajuns până la Varna. „Pe râuri plutesc și frigidere sau televizoare”

5
min
4/7/2022

Un experiment derulat de o asociație de protecție a naturii ne ajută să înțelegem ce se întâmplă cu gunoiul aruncat la întâmplare.

Voluntarii au lansat pe râul Olt un pet echipat cu GPS, care a ajuns pe Dunăre, apoi în Marea Neagră și călătorește acum spre Turcia.

În jurnalul expediției sale, „Pety”, așa cum a fost botezat ambalajul, povestește ce a întâlnit pe traseu, iar autoritățile de mediu recunosc că nu vor reuși să curețe apele prea curând, așa cum ne cere Uniunea Europeană.

Călătoria lui Pety, recipientul din plastic, în care au fost introduse un echipament de localizare GPS, acumulatori și un panou fotovoltaic, a început pe râul Olt, în Hărman - Brașov, anul trecut, în octombrie.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Traseul a continuat cu peripeții pentru că Pety s-a blocat de mai multe ori în crengi, gunoaie sau pe mal. Marius, unul dintre membrii echipei din proiect, l-a ajutat să înainteze, pentru că-l urmărea cu o canoe.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Pety a călătorit șapte luni pe apele României și a trimis mesaje din când în când. A străbătut Țara Făgărașului, unde a văzut plutind pe apă frigidere, televizoare și dulapuri. A ajuns la Dunăre și, de acolo, pe Brațul Măcin, la Galați și Tulcea. A ieșit în mare pe la Sfântu Gheorghe.

Curenții l-au dus pe Pety într-un golf, unde a eșuat, cu panoul solar dezlipit de GPS. Aici, pur întâmplător, Pety a fost găsit de câțiva bulgari.

Sursa foto: PxHere