Stiri

Zăpada verde din Antarctica se vede din spațiu

3
min
30/5/2020

Este pentru prima dată când culoarea verde de la Polul Sud, cauzată de creșterea temperaturii, se vede din spațiu!

Da, ai citit bine, există zăpadă verde în Antarctica! Suprafețe mari din ținutul îngețat al planetei au fost îmbrăcate în alge care au  înflorit. Mai mult de atât, este pentru prima dată când culoarea verde de la Polul Sud se vede din spațiu!

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la British Antarctic Survey au concluzionat că apariția algelor e cauzată de creșterea temperaturii, ceea ce duce la topirea accelerată a zăpezii. De-a lungul Peninsulei Antartica s-a găsit cea mai mare concentrație de alge, iar potrivit profesorului Matt Davey, de la Universitatea Cambridge: “Este posibil să asistăm la nașterea unui nou ecosistem, unor noi habitate”.

Acesta nu este un fenomen nou - Sir Ernest Shackleton, renumitul explorator, l-a menționat în expediția sa din 1914, într-o o scrisoare către MNN (Mother Nature Network) -  dar este pentru prima dată când are loc pe suprafețe atât de mari. Unul dintre motivele pentru care zăpada verde de la Polul Sud se extinde este, cu siguranță, temperatura. Micro-organismele, împreună cu lichenii și mușchiul, se dezvoltă în apă, aceasta fiind acum în cantitate mult mai mare din cauza topirii ghețarilor. Fenomenul este mult mai prezent acolo unde temperaturile sunt peste 32 de grade Farenheit, în perioada de vară, care durează din noiembrie până în februarie. S-a constatat că și viața animalelor marine contribuie la înmulțirea și producerea algelor, excrementele mamiferelor și ale păsărilor fiind un important fertilizator. Parcele întinse de zăpadă verde s-au găsit lângă coloniile de pinguini și în apropierea terenurilor pe care trăiesc păsări și foci.

Când pe Continentul Alb al Terrei apare și zăpada roșie, cauzată tot de ospecie de alge, se formează un caleidoscop de culori. Pe alocuri, pământul capătă o multitudine de nuante verzi, portocalii și roșii, iar priveliștea devine una spectaculoasă!