Life Style

Vot pentru energia regenerabilă în Elveția

1
min
11/6/2024

Elvețienii vor ca sistemul lor energetic să se axeze mai mult pe energia verde pentru a nu mai depinde de importuri

Cetățenii din Elveția au votat recent, în mare majoritate, în cadrul unui referendum, pentru adoptarea unor măsuri destinate consolidării rolului energiei regenerabile în producția de electricitate și asigurarea aprovizionării în timpul iernii, o perioadă cu cerere ridicată, care este acoperită parțial prin importuri din țările vecine, relatează agenția EFE, citată de focus-energetic.ro.

În ultimii ani, s-au evidențiat riscurile asociate importurilor, în mare parte din cauza tensiunilor geopolitice, precum războiul din Ucraina. Noua lege privind electricitatea, susținută de partide din toate spectrele politice, subliniază necesitatea urgentă a promovării energiilor regenerabile pentru a garanta securitatea energetică și a reduce dependența de importurile de petrol și gaze, informează Agerpres.

Finanțare pentru panouri solare

Pentru atingerea acestor obiective, legea prevede prelungirea finanțării publice pentru instalarea de panouri solare pe acoperișuri și fațade, armonizarea națională a tarifelor minime pentru injectarea energiei electrice în rețea și facilitarea planificării instalațiilor eoliene și solare. De asemenea, este planificată adaptarea centralelor hidroelectrice pentru a putea înmagazina suficientă electricitate pe timp de iarnă, prin intermediul a 15 proiecte concrete care vizează noi construcții sau ridicarea barajelor existente. În acest context, rezervele din lacurile de acumulare vor juca un rol central.

Analiză a ariilor protejate

Aceste măsuri au fost un punct principal al referendumului organizat duminică, promovat de grupările de mediu, care au criticat legea supusă votului public, argumentând că pune producția de electricitate înaintea altor interese. Ei au avertizat că pajiști întregi ar putea fi acoperite de panouri solare și au exprimat îngrijorări privind posibilitatea construirii de infrastructură energetică în ariile protejate, susținând că unele dintre cele mai frumoase peisaje ale țării ar putea fi desfigurate iremediabil.