Stiri

Surse de poluare în oraş: maşinile care staţionează cu motorul pornit în locuri precum drive-thru-urile restaurantelor.

10
min
26/5/2022

Reţeaua McDonald’s include 92 de restaurante în România, dintre care 47 McDrive. Dintre acestea, 16 sunt deschise în Bucureşti.

În mai multe state din America, potrivit presei internaţionale, drive-thru-urile, adică acele zone în care mâncarea poate fi comandată, plătită şi preluată direct din maşină, au fost interzise în interiorul oraşelor, atât pentru a nu împiedica circulaţia pietonilor, cât şi pentru a reduce impactul asupra mediului natural, scrie Ziarul Financiar într-un articol care analizează efectele nocive asupra mediului acestui tip de restaurante.

O zi de weekend obişnuită, o nouă zi în care restaurantele cu drive-thru din Bucureşti trebuie să facă faţă clienţilor care îşi aşteaptă, în maşini, Happy Meal-ul sau cutia cu aripioare picante şi cartofi prăjiţi.

În tot timpul de aşteptare, motoarele automobilelor aşezate în şir indian rămân pornite, făcând aerul din zonă greu de respirat.

Citește și: ANALIZĂ - 7 motive pentru care regenerabilele sunt mai bune decât energia nucleară

„Există anumite inter­vale orare sau zile în care observăm o creştere pe toate canalele de vânzare. Pe segmentul McDrive, cele mai impor­tante creşteri sunt înre­gistrate dimi­neaţa, când clienţii aleg să se oprească la McDonald’s în drum spre muncă, pentru o gustare sau o cafea, şi seara, când optează pentru cina la pachet.

Weekendurile şi sărbătorile sunt de asemenea un prilej de consum, cu o creştere semnificativă a numărului de co­menzi“, spune Paul Drăgan, di­rectorul general al Premier Restaurant România, operatorul lanţului de restaurante McDonald’s România.

Ziarul Financiar a adresat aceeaşi solicitare şi reţelei de restaurante KFC România, aceştia fiind doi dintre cei mai mari jucători activi în zona de drive-thru, însă reprezentanţii KFC nu au răspuns întrebărilor.

Directorul de la McDonald’s vorbeşte despre un timp redus de aşteptare în zona de drive, amintind şi că mulţi clienţi aleg apoi să consume mâncarea comandată în parcarea restaurantului, unde maşinile staţionează.

Citește și: ANALIZĂ Atmosferă încinsă - cum vaporii de apă din atmosferă amplifică efectul de seră

„Interesul pentru această facilitate (drive-thru – n. red.) este dat de experienţa completă şi rapidă pe care o oferă, de faptul că răspunde la nevoile consumatorilor.

Este o chestiune de accesibilitate şi convenienţă: în mijlocul unui program aglomerat, aceştia îşi pot aloca un moment pentru a savura mâncarea din confortul propriei maşini, în timp ce se deplasează către casă, către locul de muncă sau orice altă destinaţie.“

Reţeaua McDonald’s include 92 de restaurante în România, dintre care 47 McDrive, ceea ce plasează acest lanţ pe prima poziţie la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de restaurante de tip drive-thru. Dintre acestea, 16 sunt deschise în Bucureşti.

„Şi nu ne vom opri aici, pentru că locaţiile drive-thru joacă un rol important în planurile noastre de expansiune şi modernizare. În anul 2021 am deschis patru noi restaurante McDonald’s dotate cu linii McDrive, în Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti Pallady şi Zalău, fiecare dintre aceste beneficiind de cele mai moderne dotări şi facilităţi, în urma unor investiţii de aproximativ 9 milioane de lei. Iar reţeaua va continua să se extindă în perioada următoare, fiind prevăzute investiţii pentru patru-cinci noi deschideri, în special de tip drive-thru.“

Paul Drăgan spune că numărul de comenzi înregistrate prin McDrive a crescut considerabil în ultimii doi ani, pe fondul noilor obiceiuri de consum pe care românii şi le-au format în contexul pandemiei.

Oana Neneciu, director executiv la Ecopolis, o organizaţie nonguvernamentală de mediu, spune că, pentru a evita problemele privind poluarea aerului, restaurantele cu drive-thru ar trebui să-şi găsească locul în afara oraşelor, nu în mijlocul lor.

„Oricând avem de-a face cu o poluare masivă în centrul oraşului este clar că avem o problemă. Nu este în regulă să ai drive-thru în oraş, acest lucru ar trebui reglementat, la fel cum ar trebui reglementată şi staţionarea vehiculelor cu motorul pornit atunci când nu stau la stop.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu părinţii care îşi aşteaptă copiii să iasă de la şcoală sau grădiniţă în maşină, cu motorul pornit, doar că acolo copiii sunt primii afectaţi în mod direct“, spune Oana Neneciu de la Ecopolis

Prin platforma Aerlive, Ecopolis a descoperit fenomenul de ardere a deşeurilor din jurul Bucureştiului, de care nimeni nu vorbea anterior, demonstrând astfel că cetăţenii sunt expuşi aproape zilnic poluării agresive, sub diferite forme.

În mai multe state din America, potrivit presei internaţionale, drive-thru-urile, adică acele zone în care mâncarea poate fi comandată, plătită şi preluată direct din maşină, au fost interzise în interiorul oraşelor, atât pentru a nu împiedica circulaţia pietonilor, cât şi pentru a reduce impactul asupra mediului natural.

Sursa foto: Wikimedia Commons