Stiri

VIDEO De ce balonul chinezesc doborât deasupra SUA nu este unul meteorologic. Experți meteo explică diferențele

8
min
5/2/2023

Dimensiunile și distanța parcursă, cu totul atipice.

Un balon care a zburat câteva zile deasupra teritoriului SUA a fost doborât (VIDEO) sâmbătă de un avion american de vânătoare.

Washingtonul spune că balonul face spionaj pentru China, Beijingul susține că aparatul de zbor este doar un balon meteorologic care a deviat de la cursul normal.

Mult mai mare decât un balon meteo

Totuși, cât de mult seamănă balonul chinezesc doborât deasupra Carolinei de Sud cu unul meteorologic? Mai deloc, spun experți meteo citați de TIME.

"Caracteristicile raportate ale acestui balon nu se potrivesc cu nimic din ceea ce cunoaștem", a declarat pentru TIME Jonathan Porter, meteorolog șef la Accuweather.

În întreaga lume, mii de baloane meteorologice operate de guverne și private sunt lansate zilnic pentru a colecta informații despre temperatura, vânturile și umiditatea din atmosferă.

Porter explică faptul că acest balon a fost detectat atât de repede și a stârnit alarma din cauza dimensiunilor sale masive. Un balon meteorologic tipic crește în dimensiune pe măsură ce urcă în atmosferă, începând cu o lățime de aproximativ șase picioare (doi metri) și extinzându-se până la aproximativ 20 de picioare (peste șase metri) în diametru pe măsură ce se ridică. Balonul chinezesc are o lățime de aproximativ 90 de metri, adică lungimea a trei autobuze, potrivit oficialilor americani din domeniul apărării.

"Tipurile de baloane meteorologice care sunt lansate de două ori pe zi de la birourile Serviciului Meteorologic sunt, de obicei, doar o mică cutie care are un senzor de temperatură, un senzor de umiditate relativă, un senzor de presiune și apoi un mic emițător minuscul", a declarat pentru TIME Alexandra Anderson-Frey, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Washington.

"Pe baza fotografiilor care au circulat, este evident că există mult mai multe echipamente pe acesta", a adăugat aceasta.

Balonul chinezesc a zburat pe distanțe enorme

Oficialii chinezi au declarat că balonul a ajuns deasupra Statelor Unite când a deviat de la cursul stabilit, dar experții pun la îndoială validitatea acestei afirmații, mai ales având în vedere distanța parcursă de balon.

Oficialii americani din domeniul apărării estimează că balonul a traversat Oceanul Pacific, din China până în Alaska și Canada, înainte de a ajunge pe continentul american. Pentagonul a declarat că balonul pare să "călătorească la o altitudine cu mult peste cea a traficului aerian comercial".

Mai poți citi: Iranul are suficient material nuclear pentru a fabrica mai multe arme nucleare, avertizează șeful AIEA

"Acesta a călătorit la o distanță mult mai mare decât ceea ce ar fi aceste baloane meteorologice standard. Acestea se ridică deasupra unui anumit loc și până la aproximativ 50.000 de picioare (aproximativ 18 kilometri) în atmosferă, iar apoi asta este, au terminat", spune Porter.

"Ele nu călătoresc pe distanțe mari, așa că eu cred că există diferențe destul de semnificative între baloanele meteorologice tipice și acest balon raportat", a mai spus Porter.

28 ianuarie, prima zi în spațiul aerian american

"Balonul, care era folosit de RPC în încercarea de a supraveghea situri strategice din Statele Unite continentale, a fost doborât deasupra apelor teritoriale americane", a declarat sâmbătă Lloyd Austin, secretarul Apărării americane.  

Acțiunea a fost întreprinsă în coordonare și cu sprijinul guvernului canadian. "Mulțumim Canadei pentru contribuția sa la urmărirea și analiza balonului prin intermediul [Comandamentului nord-american de apărare aerospațială] în timp ce acesta tranzita America de Nord", a declarat Austin.

"Acțiunea deliberată și legală de astăzi demonstrează că președintele Biden și echipa sa de securitate națională vor pune întotdeauna siguranța și securitatea poporului american pe primul loc, răspunzând în același timp în mod eficient la încălcarea inacceptabilă a suveranității noastre de către Republica Populară Chineză", a spus Austin, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Oficialii americani au detectat pentru prima dată balonul și încărcătura sa utilă la 28 ianuarie, când a intrat în spațiul aerian american în apropierea Insulelor Aleutine. Balonul a traversat Alaska, Canada și a reintrat în spațiul aerian american deasupra statului Idaho.

"Președintele Biden a cerut armatei să prezinte opțiuni, iar miercuri președintele Biden și-a dat autorizația de a doborî balonul de supraveghere chinezesc imediat ce misiunea va putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru noi, civilii aflați în calea balonului", a declarat un înalt oficial din domeniul apărării care a vorbit pe fundal.

"Comandanții militari au stabilit că a existat un risc nejustificat ca resturile să provoace daune civililor în timp ce balonul se afla pe uscat", a adăugat Austin.

Un F-22 Raptor a doborât balonul

Un avion de vânătoare F-22 Raptor de la 1st Fighter Wing de la baza Langley Air Force Base, Virginia, a tras o rachetă AIM-9X Sidewinder asupra balonului.  

Balonul a căzut la aproximativ șase mile de coastă. Nimeni nu a fost rănit.

Cu mult timp înainte de doborârea balonului, oficialii americani au luat măsuri pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile de către balon, reducând astfel valoarea sa de informații pentru chinezi.

Înaltul oficial din domeniul apărării a declarat că recuperarea balonului va permite analiștilor americani să examineze echipamente chinezești sensibile.

"Aș dori, de asemenea, să remarc faptul că, deși am luat toate măsurile necesare pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile de către balonul de supraveghere al RPC, survolarea teritoriului american de către balonul de supraveghere a avut o valoare de informații pentru noi", a declarat oficialul.

"Nu pot intra în mai multe detalii, dar am putut studia și examina balonul și echipamentul său, ceea ce a fost valoros."

Balonul nu a reprezentat o amenințare militară sau fizică. Cu toate acestea, intruziunea sa în spațiul aerian american timp de mai multe zile a reprezentat o încălcare inacceptabilă a suveranității SUA.

Oficialul a declarat că baloane chinezești au tranzitat pentru scurt timp teritoriul continental al Statelor Unite de cel puțin trei ori în timpul administrației anterioare.

Pentagon: Nu este un balon meteo, este spion

Deși oficialii chinezi au recunoscut că balonul era al lor, au spus că era un balon meteorologic scăpat de sub control.

"Republica Populară Chineză a susținut public că balonul de mare altitudine care operează deasupra Statelor Unite este un balon meteorologic care a fost scos de pe traseu. Acest lucru este fals", a declarat oficialul.

"Acesta a fost un balon de supraveghere al RPC. Acest balon de supraveghere a traversat în mod intenționat Statele Unite și Canada și suntem siguri că urmărea să monitorizeze situri militare sensibile."

Mai multe nave ale Marinei americane și ale Gărzii de Coastă au stabilit un perimetru de securitate în jurul zonei în care balonul a căzut. Acestea caută resturi, a declarat un oficial militar de rang înalt care a vorbit, de asemenea, pe fundal.  

Nu există o estimare a duratei misiunii de recuperare, a precizat oficialul militar, dar faptul că a căzut într-o zonă atât de puțin adâncă (aproximativ 15 metri) ar trebui să facă recuperarea "destul de ușoară".

Oficialul militar a oferit câteva detalii despre angajament. F-22 a tras cu Sidewinder asupra balonului de la o altitudine de 58.000 de picioare (aproximativ 19 kilometri). În acel moment, balonul se afla între 60.000 (20 de kilometri) și 65.000 de picioare (22 de kilometri).

Foto: npr.org