Stiri

Ce taxe trebuie să plătească importatorii şi producătorii de panouri fotovoltaice

8
min
30/12/2022

Comercianţii riscă amenzi de zeci de mii de lei dacă nu îşi cunosc şi nu îşi respectă obligaţiile.

Importatorii şi producătorii de panouri fotovoltaice trebuie să îşi cunoască obligaţiile către Fondul De Mediu, dacă echipamentele de energie regenerabilă sunt aduse din afara României.

Daniela Neagoe, Senior Manager în Comerț International la EY, a avertizat că operatorii economici care aduc pe piaţa românească bunuri ambalate precum panouri fotovoltaice trebuie să plătească Fondului de Mediu o contribuţie de doi lei pe kilogram.

Taxa pentru ambalaje și deșeuri de ambalaje

Suma este destinată diferenţei dintre cantitatea de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare/reciclare stabilite în legislaţie (aproximativ 65% din cantitatea introdusă pe piaţă din 2023) şi cantitatea de deşeuri de ambalaje încredinţate spre reciclare. Începând cu 2023, se va lua în considerare cantitatea valorificată şi nu cea încredinţată spre reciclare, a spus Neagoe potrivit site-ului EY.

Asta înseamnaă că, pentru o tonă de ambalaje, producătorul va fi obligat să plătească 1.300 de lei către Fondul de Mediu dacă nu reciclează nimic din cantitatea de ambalaje introdusă în România, individual sau printr-un operator economic autorizat.

Taxa pentru echipamente electrice şi electronice8

Panourile fotovoltaice reprezintă echipamente electrice şi electronice  (EEE), potrivit anexei Ordonanţei de Urgenţă nr. 5/2015.

Operatorii economici care introduc EEE-uri în România sunt obligaţi să plătească opt lei pe kilogram de la 1 ianuarie 2023 pentru lămpi, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de EEE corespunzătoare obiectivelor anuale de colectare (65% în prezent) şi cantităţile efectiv colectate, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005.

Mai mult, producătorii şi importatorii sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul producătorilor de EEE al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pentru a introduce pe piaţă echipamentele. În caz contrar, comercianţii riscă amenzi cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii.

Declaraţiile importatorilor şi producătorilor de panouri fotovoltaice către Fondul de Mediu trebuie să fie realizate lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei de desfăşurare a importului. Acestea trebuie să conţină „cantităţile de ambalaje în care au fost panourile fotovoltaice, EEE-uri introduse pe piaţa naţională şi cantităţile de deşeuri de ambalaje valorificate, respectiv cantităţile de deşeuri de EEE-uri colectate”, a spus Neagoe.

În plus, începând cu anul acesta, Nomenclatura Combinată a Uniunii Europene prevede coduri tarifare specifice produselor fotovoltaice. Celulele fotovoltaice asamblate sau neasamblate, în module sau montate în panouri, au 0% taxe vamale, precum convertizoarele statice şi suporturile din oţel pentru modulele solare. În acelaşi timp, generatoarele fotovoltaice şi acumulatorii cu ioni de litiu au taxe vamale de 2,7%.

Sursa foto: PxHere