Solutii

Veneţia a testat cele 78 de diguri care ar trebui să apere orașul de inundații

4
min
15/7/2020

Sistemul de diguri în valoare de 7 miliarde de euro va fi complet funcțional abia anul viitor.

Proiectul MOSE (acronim pentru Modulo Sperimentale Elettromeccanico / Modul Experimental Electromecanic) este un sistem de inginerie complex, ce ar trebui să protejeze orașul italian prin 78 de diguri ale sale, plasate în punctele de intrare a apei în lagună. Digurile sunt, de fapt, cutii uriașe umplute cu apă, concepute pentru a putea fi ridicate în 30 de minute, creând astfel o barieră capabilă să reziste în faţa unei creşteri a nivelului apei cu trei metri peste valorile obişnuite. Totuși, unii experți și-au exprimat îngrijorarea că barierele ar putea fi chiar depășite de apă, potrivit estimărilor făcute privind creșterea apei în urma schimbărilor climatice.

Deși proiectul a fost gândit încă din 1984, a fost amânat, fiind vizat de polemici şi de fapte de corupție, astfel că a ajuns acum să coste șapte miliarde de euro, în loc de două, cât era planul inițial.

Cele mai grave inundații din ultimii ani, care au avut loc în luna noiembrie, au scufundat celebra Piață San Marco sub un metru de apă, arătând ce amenințare reprezintă schimbările climatice pentru cele mai faimoase situri culturale din lume. În unele locuri apa a atins chiarși 1,87 de metri, iar la un moment dat 70% din suprafața orașului era sub apă.

Inundațiile din Veneția, numite „Aquaalta” (apă mare), sunt cauzate de o combinație de factori accentuați de schimbările climatice - de la creșterea nivelului mării și mareele neobișnuit de ridicate până la scufundarea pământului. Veneţia este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Oraşul construit pe piloni şi pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol.

Trebuie să facem în aşa fel încât să existe acest instrument de securitate în următorul sezon de toamnă-iarnă”, adeclarat şeful guvernului italian, Giuseppe Conte.