Stiri

Ursula von der Leyen anunță noul obiectiv al UE până în 2030: reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră

4
min
3/11/2020

Scopul final este acela ca în 2050 să se ajungă la o neutralitate în privința emisiilor de carbon.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că noul obiectiv al Uniunii Europene este reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, în raport cu nivelul din 1990. Scopul final este acela ca în 2050 să se ajungă la o neutralitate în privința emisiilor de carbon.

Obiectivul fixat anterior de Comisia Europeană era de o reducere cu 40% a emisiilor, iar această majorare ar putea avea consecințe benefice pentru sectorul energetic, transporturi și agricultură. “Obiecivul este prea mare pentru unii, insuficient pentru alții, însă economia europeană poate face față cu brio“, a declarat Ursula von der Leyen în primul său discurs privind starea Uniunii susținut în Parlamentul European. “Acest obiectiv va plasa UE pe drumul ferm pentru îndeplinirea planului său de a ajunge în următorii 30 de ani la o neutralitate a emisiilor de carbon.”

Ursula von der Leyen a admis că propunerea va diviza statele membre ale UE, iar parlamentarii europeni au o misiune grea în a ajunge la un consens în această privință. Pentru a contribui la realizarea obiectivului vor fi acordate granturi și credite sub formă de obligațiuni verzi, în valoare de 750 de milioane de euro, reprezentând 30% din pachetul European de relansare în contextul pandemiei de Coronavirus.

Cel mai mare obstacol în ajungerea la un acord pe aceasă temă îl reprezintă dependența economică a statelor europene de industriile puternic poluante, printre cele mai importante numărându-se industria cărbunelui.

Foto: Pixabay/Michael Gaida