Stiri

PNRR aduce 211 de „creșe verzi” în România. Prima a fost inaugurată la Fălticeni

7
min
22/12/2022

Creşa va găzdui 70 de copii şi este organizată în trei nuclee funcţionale: zona administrativă, zona destinată copiilor şi zona spaţiilor tehnico-gospodăreşti.

Prima creşă ''verde'' construită prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), investiţie în valoare de peste 3 milioane de euro, a fost finalizată şi inaugurată, marţi, în municipiul Fălticeni.

Prima în 30 de ani

Clădirea, care reprezintă primul obiectiv construit cu finanţare din PNRR prin programul naţional de construire creşe, şi prima realizată în Fălticeni în ultimii 30 de ani, a fost predată beneficiarului, la patru luni de la demararea lucrărilor.

"Construim alte 211 astfel de creşe în România, prin care vom asigura 11.500 noi locuri în creşe pentru cei mici", a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, prezent la Fălticeni.

Creşa va găzdui 70 de copii şi este organizată în trei nuclee funcţionale: zona administrativă, zona destinată copiilor şi zona spaţiilor tehnico-gospodăreşti.

Clădirea are şapte dormitoare, patru camere de joacă prevăzute cu vestiar şi grupuri sanitare, spaţii pentru luat masa, cabinet medical şi spaţii administrative (birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie şi bucătărie).

Este vorba de o creşă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare şi 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante.

15 milioane de lei

Consumul de energie al clădirii clasifică această construcţie ca fiind una cu performanţă energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut.

În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinţei nZEB la clădirile pentru învăţământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%).

Conform bilanţului între energia regenerabilă şi cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (faţă de minimum de 30%).

Valoarea contractului de proiectare şi execuţie a acestei creşe a fost de 15.517.574,11 de lei.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la inaugurare, a spus că, în judeţ, prin acest program sunt cinci creşe care se construiesc prin PNRR, în valoare totală de circa 13 milioane de euro.

El a precizat că mai există încă 13 creşe, pe un subprogram pe învăţământ, în mediul urban şi rural, în total fiind 20 de astfel de instituţii cu programe în derulare, în valoare totală de 48 de milioane de euro.

Sursa foto: www.svnews.ro