Stiri

Un raport al unor cercetători italieni arată cum a evoluat stratul de zăpadă din Munții Alpi în ultimii 600 de ani

3
min
25/1/2023

Acest ultim studiu examinează durata stratului de zăpadă de la sfârșitul Evului Mediu până în prezent.

Cercetătorii italieni au analizat modul în care Val Ventina, o regiune din Alpii italieni, a fost acoperită de zăpadă în ultimii 600 de ani, datorită studierii arbuștilor. Rezultatele arată că s-a înregistrat o scădere constantă a cantității anuale de zăpadă.

La altitudinea de la 2.000 de metri, stratul de zăpadă a rezistat doar timp de 36 de zile față de media pe termen lung din ultimul secol, scăzând cu rapiditate față de ultimii 50 de ani.

Zăpada, tot mai puțină

Potrivit raportului publicat în revista științifică Nature pe 12 ianuarie 2023, această scădere nemaiîntâlnită în cei 600 ani, poate fi pusă pe seama schimbărilor climatice.

„În ultimii 50 de ani, în Munții Alpi s-a înregistrat o scădere de 5,6% a duratei stratului de zăpadă odată la fiecare zece ani, ceea ce afectează deja puternic această regiune, în care economia și cultura sunt în mare parte centrate pe activitățile de iarnă”, constată raportul.

Mai mult decât atât, cercetătorii au constatat că grosimea medie a stratului de zăpadă între lunile noiembrie și mai a scăzut cu 8,4% per deceniu în perioada 1971-2019.

Poți citi și: Romsilva anunţă o vânzare uriaşă de lemn din pădurile de stat în 2023

Se știe deja din studiile anterioare că durata stratului de zăpadă pe întreg lanțul muntos alpin din Europa a scăzut cu aproximativ 5 zile la fiecare 10 ani din anii 1970 încoace.

Sursa foto: PxHere