Stiri

Activiştii pentru climă au dezumflat roţile a sute de maşini 4x4

3
min
16/3/2023

Grupul a cerut „interzicerea SUV-urilor în zonele urbane, taxe de poluare pentru mașinile de teren și investiții masive în transport public gratuit și de încredere”.

Activiştii pentru climă au dezumflat roţile a sute de vehicule utilitare-sportive din Europa luni, pentru a atrage atenţia asupra emisiilor uriaşe pe care le produc SUV-urile.

„Acționăm pentru că politicienii nu fac nici măcar pași mici pentru a avea siguranţă pe străzi şi o climă stabilă. Nu ne vom opri până când aceste vehicule poluante vor fi istorie”, a spus un purtător de cuvânt al grupului Tyre Extinguishers.

Organizaţia a cerut „interzicerea mașinilor de teren în zonele urbane, taxe de poluare pentru mașinile de teren și investiții masive în transport public gratuit și de încredere”.

Citeşte şi: Noi tarife de parcare în Bucureşti de la 1 martie 2023. Mărţişorul primit de şoferii maşinilor electrice şi hibride

La nivel mondial, creşterea continuă a vânzărilor de maşini 4x4 a condus la emiterea a aproape un miliard de tone de dioxid de carbon în 2022, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, citată de The Guardian.

Cele 330 de milioane de SUV-uri prezente pe drumuri la nivel mondial au condus la emisii echivalente cu cele înregistrate la nivel naţional în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Germania, împreună. Dacă aceste vehicule ar fi o ţară, ar fi a şasea cea mai poluantă ţară din lume.

De aceea, în ultimul an, Tyre Extinguishers a anunţat că a dezumflat 10.000 de anvelope în 17 ţări, inclusiv în Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa.

Citeşte şi: Amenzi uriaşe pentru şoferii din Bucureşti care nu explică de ce au parcat neregulamentar

SUV-urile sunt mai mari şi mai grele decât mașinile obișnuite și folosesc în medie cu 20% mai mult combustibil. Numărul crescut de SUV-uri vândute în 2022 a fost responsabil pentru o treime din creșterea cererii globale de petrol. Anul trecut, 46% din toate maşinile noi au fost SUV-uri, comparativ cu 2012, când procentul era de 20%. Europa, India şi SUA au înregistrat o creştere masivă de SUV-uri în 2022, în ciuda faptului că numărul total de maşini vândute a scăzut ușor.

Aproximativ una din şase maşini de teren vândute în 2022 a fost electrică, dar Agenția Internațională de Energie a avertizat că acestea nu au crescut în popularitate „suficient de repede pentru a compensa consumul de petrol şi emisiile în creştere” ale maşinilor care folosesc combustibili fosili.

Mai mult, „SUV-urile electrice necesită baterii mai mari pentru a le alimenta, astfel încât o piață în creștere a SUV-urilor electrice ar pune o presiune suplimentară asupra lanțurilor de aprovizionare cu baterii și ar crește și mai mult cererea pentru mineralele esențiale necesare pentru fabricarea bateriilor”, a avertizat Agenţia.

Citeşte şi: Primăria Sectorului 1 a intensificat ridicarea maşinilor parcate ilegal. Anunţul făcut de Clotilde Armand a stârnit zeci de reacţii

Foto: Adobe Stock