Stiri

Romsilva anunţă o vânzare uriaşă de lemn din pădurile de stat în 2023

4
min
20/1/2023

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a oferit peste 2,5 milioane de metri cubi de lemn agenţilor economici atestaţi.

În cadrul licitaţiei principale pentru vânzarea lemnului pe picior pentru anul de producţie 2023 au fost adjudecaţi 2.266.000 din cei 2.515.000 de metri cubi, adică aproximativ 90%.

Față de licitația principală organizată în 2022, procentul de adjudecare raportat la volumul oferit a fost cu 6% mai mare, potrivit unui comunicat trimis de Romsilva vineri.

Prețul mediu de pornire în cadrul licitației principale, pentru lemnul oferit pe picior, a fost de 269,91 lei pe metru cub, iar prețul mediu de adjudecare a fost de 410,22 lei pe metru cub, cu 5% mai mare decât prețul mediu obținut anul trecut.

Zece milioane de metri cubi vor fi recoltaţi din pădurile statului în scopuri comerciale în 2023

„Regia Națională a Pădurilor va pune pe piață în acest an un volum de zece milioane de metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, din care 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră și 50% prin licitații de vânzare a lemnului pe picior, urmând ca acesta să fie exploatat și valorificat de către agenții economici atestați”, a transmis Romsilva.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor aflate în proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Sursa foto: PxHere