Solutii

Un om de știință turc cere crearea unui coridor ecologic în Marea Neagră: Este o crimă împotriva mediului

6
min
19/12/2022

Un recensământ efectuat în 2020 a stabilit numărul delfinilor din Marea Neagră la 250.000.

Bayram Ozturk, om de ştiinţă turc, pledează pentru instituirea de urgenţă a unui „coridor ecologic” în Marea Neagră cu scopul de a proteja delfinii şi ecosistemul regiunii, „grav ameninţate” de războiul din Ucraina, relatează vineri AFP.

„Este o crimă împotriva mediului, nu doar contra delfinilor, ci şi a anumitor peşti care sunt la rândul lor ameninţaţi, spre exemplu sturionii„, a declarat preşedintele Fundaţiei turce pentru cercetare marină (Tudav) şi director al departamentului de biologie marină din cadrul Universităţii din Istanbul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri un ”ecocid”, spunând că „mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre” ca urmare a efectelor invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin.

O propunere „romantică”

Bayram Ozturk consideră imposibil un bilanţ al delfinilor morţi în regiune din februarie din cauza războiului în desfăşurare însă, după spusele sale, „cel puţin sute” de astfel de vieţuitoare au căzut victime, în special, ale sonarelor de frecvenţă joasă utilizate de navele de război şi submarinele ruseşti.

„Delfinii suferă traume acustice. (Sonarele) le deteriorează sistemul de orientare şi ajung să eşueze„, a declarat el pentru AFP.

Un recensământ efectuat în 2020 a stabilit numărul delfinilor din Marea Neagră la 250.000.

„Dar şi alte specii merită protejate. Ecosistemul este un întreg, nu poţi proteja o specie fără a o proteja pe alta. Ar trebui să existe un coridor ecologic de la gura Dunării (la graniţa dintre Ucraina şi România) până în regiunea Odesa, unde există o concentraţie foarte mare de delfini”, a spus Bayram Ozturk.

„Războiul ar trebui întrerupt în această zonă cel puţin două-trei luni, între ianuarie şi aprilie, în perioada de migraţie a delfinilor”, a adăugat el, conştient că propunerea sa ar putea fi considerată „romantică”.

Sursa foto: Wikimedia Commons