Solutii

UE ia măsuri împotriva deşeurilor generate de industria modei

3
min
15/9/2023

Uniunea Europeană (UE) ia măsuri împotriva deşeurilor cauzate de fast fashion, un mod de producţie din industria modei prin care companiile produc haine şi accesorii în masă, cu rapiditate.

Noile norme europene ar impune comercianților cu amănuntul să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate în vederea reutilizării și reciclării, potrivit ESG News.

Normele propuse, care sunt încă în curs de finalizare, ar stabili şi obiective pentru cantitatea de deșeuri textile care ar trebui reciclate.

Această măsură este un răspuns la problema tot mai mare a deșeurilor de îmbrăcăminte în UE. În fiecare an, blocul comunitar produce aproximativ 5,2 milioane de tone de deșeuri textile, din care doar un sfert este reciclat.

Restul ajunge la gropile de gunoi sau este incinerat, eliberând poluanți nocivi în mediu.

Sub normele propuse, comercianţii cu amănuntul ar trebui să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate cu scopul reutilizării şi reciclării.

Totodată, normele ar stabili obiective pentru cantitatea de deşeuri textile care ar trebui reciclate şi s-ar aplica tuturor produselor textile vândute în UE – precum îmbrăcăminte, încălţăminte şi textile folosite în alte produse precum mobilierul.

„Este un tsunami de legislație”, a spus Mauro Scalia, director pentru afaceri durabile în cadrul EURATEX (Confederația Europeană de Îmbrăcăminte și Textile, reprezentând interesele industriei textile și îmbrăcăminţii europene la nivelul instituțiilor UE.)

Normele propuse au fost lăudate de grupurile de mediu, potrivit cărora acestea reprezintă un pas necesar pentru a rezolva problema deșeurilor textile.

„UE își asumă un rol de lider în abordarea crizei globale a deșeurilor generate de industria modei”, a spus Emma Priestland, șefa departamentului de politici la Fundația Ellen MacArthur, o organizație non-profit care realizează cercetări originale bazate pe dovezi privind beneficiile unei economii circulare.

Foto: Freepik