Solutii

În cadrul COP26, peste 100 de lideri de pe mapamond își asumă stoparea defrișărilor până în anul 2030

4
min
2/5/2022

Declarația comună din cadrul discuțiilor COP26 privind clima a fost susținută de liderii unor țări precum Brazilia, Indonezia și Republica Democratică Congo, care, împreună, reprezintă 85% din pădurile lumii.

Peste 100 de lideri mondiali s-au angajat luni seară să oprească defrișările și degradarea terenurilor până la sfârșitul deceniului și să folosească fonduri publice și private în valoare de 19 miliarde de dolari pentru a investi în protejarea și refacerea pădurilor, transmite Reuters, ne informează Digi24.

Declarația liderilor de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor se referă la păduri care însumează aproape 34 de milioane de kilometri pătrați, potrivit unei declarații a biroului premierului britanic în numele liderilor.

"Vom avea o șansă de a pune capăt istoriei îndelungate a umanității de cuceritor al naturii și de a deveni, în schimb, custode al acesteia", a declarat liderul britanic Boris Johnson, adăugând că este vorba de un acord fără precedent.

O serie de inițiative guvernamentale și private suplimentare au fost lansate marți pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv, inclusiv promisiuni de miliarde de euro pentru îngrijitorii indigeni ai pădurilor și pentru agricultura durabilă.

Pădurile absorb aproximativ 30% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit Institutului non-profit World Resources Institute. Pădurile scot emisiile din atmosferă și le împiedică să provoace încălzirea climei.

În 2020, lumea a pierdut 258.000 de kilometri pătrați de pădure, potrivit Global Forest Watch. Aceasta reprezintă o suprafață mai mare decât cea a Regatului Unit.

Acordul de luni extinde în mod considerabil un angajament similar luat de 40 de țări în cadrul Declarației de la New York din 2014 privind pădurile și merge mai departe ca niciodată în stabilirea resurselor pentru atingerea acestui obiectiv.

Miliarde de dolari pentru țările sărace

În cadrul acordului, 12 țări, inclusiv Marea Britanie, s-au angajat să furnizeze 12 miliarde de dolari între 2021 și 2025 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare, inclusiv la eforturile de refacere a terenurilor degradate și de combatere a incendiilor de vegetație.

Cel puțin alte 5,3 miliarde de lire sterline ar urma să fie furnizate de peste 30 de investitori din sectorul privat, printre care Aviva, Schroders și AXA.

Investitorii, care reprezintă companii cu active de 8.700 de miliarde de dolari, s-au angajat, de asemenea, să nu mai investească în activități legate de defrișări cel târziu până în 2025.

De asemenea, cinci țări, printre care Marea Britanie și Statele Unite, și un grup de organizații caritabile la nivel mondial s-au angajat marți să ofere finanțare în valoare de 1,7 miliarde de dolari pentru a sprijini conservarea pădurilor de către populațiile indigene și pentru a consolida drepturile lor asupra terenurilor.

Ecologiștii spun că aceste comunități indigene sunt cei mai buni protectori ai pădurilor, adesea împotriva invaziei tăietorilor de lemne și și a celor care acumulează terenuri.

De asemenea, peste 30 de instituții financiare cu active gestionate în valoare de peste 8.700 de miliarde de dolari au declarat că vor depune "cele mai bune eforturi" pentru a elimina defrișările legate de producția de bovine, ulei de palmier, soia și celuloză până în 2025.

Ținta este limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

COP26 își propune să mențină obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius (2,7 Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale. Oamenii de știință spun că pădurile și așa-numitele soluții bazate pe natură vor fi vitale pentru atingerea acestui obiectiv.

Începând din 2011, pădurile au eliminat aproximativ 760 de milioane de tone de carbon în fiecare an, compensând aproximativ 8% din emisiile de dioxid de carbon provenite de la combustibilii fosili și ciment, potrivit proiectului Biomass Carbon Monitor, susținut de firma de analiză a datelor Kayrros și de instituții de cercetare franceze.

"Biosfera noastră ne ajută cu adevărat să ne salvăm pentru moment, dar nu există nicio garanție că aceste procese vor continua", a declarat Oliver Phillips, ecologist la Universitatea Leeds din Marea Britanie.