Smart City

Arad: 200 de „Insule ecologice digitalizate”, în municipiu

6
min
15/9/2022

Valoarea totală a eligibilă a proiectului este de 12.293.830,5 lei cu TVA. 

Aradul se pregătește pentru proiectul „Insule ecologice digitalizate”, finanțat prin PNRR. Prin acest proiect vor fi amplasate în cartierele cu blocuri 200 de „Insule ecologice digitalizate”.

Ele vor fi „supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton”.

Accesul se va face pe baza unei cartele și ajută la monitorizarea cantității, a tipului de deșeu aruncat și a utilizatorilor. Astfel, fiecare „va plăti cât aruncă”.

Valoarea totală a eligibilă a proiectului este de 12.293.830,5 lei cu TVA. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Insulele vor fi amplasate pe domeniul public al Municipiului Arad, în cartiere/zone de blocuri. Pentru fiecare insulă vor fi asigurate minim 200 de carduri electronice de acces.

Insulele vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Vor fi colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele

care introduc deșeurile în containere. Datele vor fi agregate și utilizate într-un sistem digital,

instrument principal de monitorizare și raportare.

În prezent, zonele blocurilor de locuințe din municipiul Arad sunt deservite de 285 de platforme amenajate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, însă dotările actuale nu asigură colectarea selectivă corespunzătoare. 

Sursa foto: Eurosalub și Brai Cata