Stiri

Turcia este interesată să cumpere reactoare modulare mici din SUA

8
min
23/12/2022

Pe lista producătorilor americani de reactoare modulare mici (SMR) se numără companii precum NuScale Power Corp. şi TerraPower LLC.

Guvernul şi companii private din Turcia poartă discuţii cu SUA privind achiziţionarea de reactoare modulare mici (SMR), în condiţiile în care Turcia vrea să renunţe la utilizarea cărbunelui pentru producţia de electricitate, transmite Bloomberg.

"Există un interes serios în energia nucleară ca modalitate pentru a înlocui termocentralele", a declarat marţi Justin Friedman, consilier principal al Departamentului de Stat, într-un interviu pentru Bloomberg.

Turcia, interesată de 35 de reactoare

Potrivit lui Justin Friedman, există posibilitatea achiziţionării a până la 35 de reactoare modulare mici (SMR), având în vedere că Turcia vrea să ajungă la capacităţi de producţie de energie nucleară de până la 20 de Gigawaţi în 2050.

„Acum întrebarea care se pune este cum să lucrăm împreună la nivel de guvern pentru a deschidea calea pentru cooperarea la nivel de companii", a spus Justin Friedman.

Pe lista producătorilor americani de reactoare modulare mici (SMR) se numără companii precum NuScale Power Corp. şi TerraPower LLC. Acest tip de reactoare generează sute de megawaţi de energie electrică şi pot fi construite în serie, într-un mod similar cu componentele asamblate într-o uzină, spre deosebire de centralele nucleare tradiţionale care sunt construite la comandă.

Investiţiile în 35 de reactoare modulare mici (SMR) s-ar ridica la câteva miliard de dolari şi deocamdată este neclar cum va fi aranjată finanţarea, dacă discuţiile se vor finaliza cu un acord comercial.

Discuţiile cu SUA vin într-un moment în care compania rusească Rosatom se apropie de finalizarea centralei nucleare de la Akkuyu, în sudul Turciei. De asemenea, Guvernul de la Ankara negociază o a doua centrală nucleară, tot cu Rosatom, ce ar urma să fie construită pe coasta Mării Negre.

Turcia are 68 de termocentrale pe cărbune, care anul trecut au acoperit o treime din necesarul de electricitate, şi intenţionează să ajungă la emisii zero de CO2 până în 2053.

România, interesată de reactoarele nucleare mici

În România, luna trecută, SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România şi un contributor strategic la securitatea energetică şi la decarbonizarea României, a anunţat semnarea Memorandumului de Înţelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înfiinţată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), şi Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producţia de oţel.

Anterior, în luna octombrie, Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, recent înfiinţată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas.

Sursa foto: NuScale Power