Smart City

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, face o investiţie de 4 milioane de euro pentru o staţie de spălare a sticlelor şi a borcanelor în care îşi vinde produsele

3
min
15/7/2021

Adrian Cocan, Lăptăria cu Caimac: Facem o staţie care va putea spăla 10.000 de sticle şi borcane pe oră. Începem construcţia în august, iar la finalul lui iulie 2022 sperăm să fim funcţionali.

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, face o investiţie de 4 milioane de euro pentru o staţie de spălare a sticlelor şi a borcanelor în care îşi vinde produsele, menționează zf.ro

„Este un proiect de reutilizare a ambalajelor din zona de lactate. Vrem să facem o staţie care să spele cam 10.000 de sticle şi borcane pe oră, iar apoi vom începe să punem în marile oraşe aparate de tip RVM (Reverse Vending Machine – n. red.) în care consumatorii vor putea să introducă ambalajele folosite deja şi să primească în schimb bonuri valorice şi bani“, a spus Adrian Cocan, director general la Lăptăria cu Caimac, la videoconferinţa ZF Economia verde, dedicată reciclării. Compania vrea să reutilizeze ambalajele pe care le pu­ne piaţă, ambalaje care sunt făcute dintr-o sticlă spe­cială, foarte rezistentă, putând fi reutilizabile de până la 250 de ori. Lăptăria cu Caimac va colecta doar sticlele şi ambalajele proprii, însă staţia va putea spăla recipiente şi pentru alte companii, cu condiţia ca profilele şi dimen­siunile să fie relativ apropiate.

„Am devansat cu şase luni termenul de pornire, încercăm să începem construcţia staţiei în august 2021, iar la finalul lui iulie 2022 sperăm să fim deja funcţionali. Costul proiectului este de 4 milioane de euro.“

Staţia de spălare se va afla lângă fabrica actuală, în Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa, iar automatele vor fi distribuite peste tot în ţară.

„Vom începe cu Capitala, care reprezintă 60% din vânzări, şi apoi o să mergem către toate reşedinţele de judeţ“, a mai spus Adrian Cocan.

Pe 21 mai 2021, Agroserv Măriuţa a început tranzacţionarea cu acţiuni la bursa de la Bucureşti în urma unui plasament privat de 19,4 milioane de lei, fonduri care vor merge către dezvoltarea staţiei de spălare sticle şi borcane. Compania mai are o finanţare de 3 milioane de euro la bursă, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni. Agroserv Măriuţa a avut în 2020 afaceri de 49 mil. lei, plus 21% şi pierderi de 6,1 mil. lei.

În următorii 5-10 ani, Adrian Cocan prevede o creştere a cifrei de afaceri la 140 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro, potrivit unor date transmise anterior. În afara planurilor de export, care sunt în discuţii în prezent, Agroserv Măriuţa vrea să deschidă o fabrică de chefir.

Recent, Evergent Investments (fosta SIF Moldova), societate de investiţii financiare cu expunere în sectorul bancar, energie, imobiliar şi în agricultură, precum ferme de afine, a intrat în acţionariatul Agroserv Măriuţa cu o participaţie de 5,11%.