Stiri

Trecerea la iluminatul cu LED-uri aduce un nou tip de poluare luminoasă în Europa

8
min
28/9/2022

S-a descoperit că iluminarea albastră interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, a descoperit că trecerea lentă la iluminatul cu LED-uri în mare parte din Europa a condus la dezvoltarea unui nou tip de poluare luminoasă.

În lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, grupul descrie studiul lor asupra fotografiilor făcute de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Cercetările anterioare au arătat că lumina artificială din mediile naturale are un impact negativ asupra vieții sălbatice și a oamenilor. Studiile au arătat că atât animalele, cât și oamenii, pot suferi perturbări ale tiparelor de somn, de exemplu. Și multe animale pot deveni confuze noaptea din cauza luminii, ceea ce duce la probleme de supraviețuire.

Un nou tip de poluare luminoasă ține Europa trează

În acest studiu, cercetătorii au remarcat că oficialii din multe țări au promovat utilizarea iluminatului cu LED-uri în detrimentul iluminatului tradițional cu sodiu de-a lungul drumurilor și în zonele de parcare, datorită consumului redus de energie al LED-urilor.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Pentru a afla mai multe despre impactul acestei schimbări, cercetătorii au obținut fotografii realizate de astronauții de la bordul ISS în anii 2012-2013 și din 2014 până în 2020. Fotografiile oferă o gamă mult mai bună de lungimi de undă ale luminii decât imaginile din satelit.

Cercetătorii au putut să vadă ce părți ale Europei au trecut la iluminatul cu LED-uri și în ce măsură. Oamenii de știință au descoperit că Regatul Unit, Italia și Irlanda, spre exemplu, au experimentat schimbări semnificative, în timp ce alte țări, precum Austria, Germania și Belgia, au avut mai puține schimbări.

LED-urile, ca și ecranele, emit lumină albastră, dăunătoare

Ei au descoperit că LED-urile au emis lumină la lungimi de undă diferite față de becurile cu sodiu. Cel mai mult s-a remarcat creșterea emisiilor de lumină albastră în zonele care au trecut la iluminatul cu LED-uri.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

S-a descoperit că iluminarea albastră, notează cercetătorii, interferează cu producția de melatonină la oameni și alte animale, ceea ce interferează cu tiparele de somn.

Cercetătorii sugerează că creșterea luminii albastre în zonele iluminate cu LED-uri ar putea avea un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra oamenilor care trăiesc și lucrează în astfel de locuri.

Sursa foto: Flickr