Solutii

Topul țărilor care risipesc cea mai multă apă

3
min
7/1/2021

Deși par pași mici, sfaturile de economisit apa în gospodării pot reduce această risipă cu 40%.

Un studiu a analizat cantitățile de apă folosite de gospodăriile din mai multe țări, fără să includă însă apa necesară pentru agricultură sau diverse industrii. Creat de Ali Nazemi, hidrolog și profesor asociat de inginerie la Universitatea Concordia din Montreal, studiul așază țările care risipesc apă într-un top.

Pe locul întâi se află Canada cu un consumde 29,1 metri cubi de apă de persoană, pe an, adică suficientă cât să umple 200 de căzi obișnuite sau 40 de căzi de hidromasaj. Armenia care, deși este o țară mică, cu doar trei milioane de locuitori, a ajuns în clasament pe locul doi după ce a fost extinsă rețeaua de apă în zonele rurale, între 2009 și 2017.

Locul trei este împărțit de Noua Zeelandă și Statele Unite, cu un consum anual de persoană de 22,6 metri cubi. Urmează apoi în top Costa Rica, Panama și Emiratele Unite Arabe.

Pe măsură ce populația lumii crește și mai multe activități socio-economice se desfășoară în jurul apei (producția de mâncare și de energie), consumul de apă va crește și el. Trebuie să acționăm acum prin a reduce consumul și să păstrăm apă pentru viitor. Educația și cercetarea sunt fundamentale pentru a atinge acest scop. Trebuie să facem comunitățile și oamenii conștienți de câtă apă folosesc pentru a reduce consumul”, a declarat Nazemi.

Acesta a susținut că urmarea unor sfaturi simple poate rezulta în reducerea cu 40% a consumului din gospodării. Printre aceste sfaturi se numără repararea bateriilor de apă care curg, scurtarea duratei dușurilor, oprirea apei în timpul periajului dinților sau spălatul mâinilor, înmuierea vaselor, în locul spălării sub apa care curge, golirea bazinului de la toaletă doar atunci când este neapărat necesar.