Life Style

Ferma Cobor - exemplu de turism prietenos cu mediul prin conservarea biodiversității și sustenabilitate

5
min
5/6/2020

Animale sălbatice, căruțe cu coviltir, trasee montane cu bicicleta sau una din cele mai spectaculoase pensiuni de cai, în Transilvania

Nu știi unde să evadezi într-o minivacanță după mai multe luni în care ai stat izolat înapartament? Îți dorești să fie un loc în care să nu mai auzi zgomotul deranjant al orașului, să scapi de poluare și să te bucuri de aer curat și priveliști deosebite în mijlocul naturii? Îți dăm noi un pont: ferma Cobor din județul Brașov. Pentru că cititorii noștri sunt interesați de protejarea mediului înconjurător și le pasă de efectele dezastruoase asupra naturii provocate de industrializarea excesivă care a dus la creșterea poluării la niveluri nemaiîntâlnite până acum, dăm doar ponturi eco-friendly. Trebuie să ajungi măcar o dată în acest colț de biodiversitate din Transilvania. În plus, vacanțele petrecute în țară sunt un alt mod de a polua cât mai puțin, parcurgând distanțe mici și nu cu avionul.

Acest sat ascuns între dealuri și pășuni din sudul Transilvaniei se află la aproximativ 80 de km de Brașov și 250 km de București, destul de aproape de Făgăraș, Rupea, Hoghiz sau Șercaia. Odată ajuns la Ferma Biodiversității din Cobor, ai ocazia să afli cu adevărat ce înseamnă observarea vieții sălbatice și să descoperi frumusețile naturii. Dealurile Transilvaniei oferă unele dintre cele mai importante pășuni cu înaltă valoare naturală din Europa, iar zona în care te-ai cazat este locul perfect pentru conservarea biodiversității și managementul durabil al pășunilor. Cu pădurile sale de fag, dealurile înalte și pajiștile bogate, Cobor oferă o experiență extraordinară. Viața păsărilor și animalelor sălbatice din zonă este uimitoare și veți avea șansa să vedeți o mare varietate de specii din observatorul special construit pentru asta: căprioara, ursul, vulpea, lupul sau pisica sălbatică sunt doar câteva din animalele sălbatice care pot fi văzute aici.

Și pentru că tot am amintit de biodiversitate, află că la fermă a fost adusă și aclimatizată din nou în Transilvania o specie de vacă autohtonă pe care sigur ți-o amintești din tabloul “Carul cu Boi” al lui Nicolae Grigorescu, dar care acum este pe cale de dispariție în România. Este vorba de Sura de Stepă, o rasă locală considerată printre cei mai buni producători de carne din Europa Centrală între secolele 13-18, dar care acum este aproape dispărută din țara noastră și de care puțini mai știu că a existat. La fermă, Sura de Stepă contribuie la gestionarea tradițională a pajiștilor cu valoare naturală ridicată din jurul satului. Bogăția naturală a acestei zone poate fi menținută numai prin folosirea sistemelor durabile de utilizare a terenurilor, pășunatul cu vite fiind considerat a fi cel mai potrivit pentru menținerea biodiversității pajiștilor. Cireada de sure de stepă de aici numără peste o sută de capete, pe care la poți admira într-un tur de fermă - o vedere unică în Transilvania care nu trebuie ratată!

O experiență pe care sigur n-o vei uita este plimbarea cu căruța cu coviltir. Se pleacă din sat cu căruțele trase de cai prin păduri și peste pajiști. Când se înserează se alege locul de campare, se face tabăra și nelipsitul foc, care nu este doar pentru socializare cu distanțare și povești la gura flăcărilor, ci și pentru gătit bucate tradiționale. Înconjurați de cai și căruțe, departe de luminile orașului și de agitație, stelele se văd mai bine ca oriunde din mijlocul pădurii. Prețul pentru o asemenea experiență este de 250€/noapte/căruță pentru 5 persoane (include căruța, căruțaș, cai, ghid, cort, sac de dormit și izopren, organizarea taberei - costurile pentru alimente nusunt incluse, 20 €/pers./zi).

Dacă ești pasionat de plante, să știi că te poți înscrie la tururi botanice. Scopul fermei de la Cobor este de a proteja și susține biodiversitatea și flora spontană de pe pajiștile și din pădurile din jur. Prin urmare, puteți găsi o mare diversitatede flori, arbuști și plante, nu departe de sat. Ghidul specializat vă poate arăta diferitele specii de plante și explica rolul lor în ecosistem. Fie că ești un copil de 10 ani fascinat de margarete sau un profesor de botanică, dealurile din jurul satului Cobor sunt un loc perfect pentru a explora, învăța și lărgi orizonturile. Rezervările pot fi făcute cu cel puțin 5 zile în avans.

Nu uita să-ți iei bicicleta și echipamentul de drumeție, pentru că ai foarte multe trasee și tururi pe care să le faci. Nu singur, pentru că poți apela la ghizii special instruiți de la fermă. De la Cobor poți ajunge foarte ușor și în alte destinații la fel de eco-friendly și frumoase din zonă: satul Viscri - locul de care chiar Prințul Charles s-a îndrăgostit și si-a achiziționat o casă săsească, Transfăgărășan -cel mai frumos și sălbatic drum din lume aflat la mare altitudine, conform Top Gear, Cetatea Făgăraș, Cetatea Rupea, Movilele de la Șona. Nici cei mai vechi, credincioși, docili și de nădejde prieteni ai omului dintre necuvântătoare nu au fost uitați la această fermă eco-friendly. În 2016 a fost înființată o pensiune unde sunt îngrijiți caii care și-au slujit stăpânii toată viața și au ajuns la vârsta pensionării, caii tineri sau iepe cu mânji. Este locul în care orice cal și-ar dori să trăiască: sunt îngrijiți, hrăniți cu cel mai bun fân și ovăz, au parte de servicii veterinare regulate și potcovar și au la dispoziție peste 20 de hectare de pășune unde pot alerga liber, în mijlocul frumoaselor dealuri transilvănene.

Ferma de Biodiversitate Cobor derulează, începând din 2019, un program de creștere a câinilor de pază din rasa ciobănesc românesc carpatin. Pe tot parcursul anului puteți găsi la fermă o mulțime de pui, care sunt oferiți gratuit proprietarilor de ovine din zona Munților Făgăraș pentru păstrarea efectivelor de animale, prevenind astfel pierderile cauzate de carnivorele mari.

Cobor este locul ideal pentru o vacanță activă cu familia: descoperi animalele de la fermă, mânânci legumele direct din grădina ecologică, admiri caii de la centrul de reabilitare, încerci experiențe inedite cum sunt slackline, tir cu arcul, înălțare de zmee, plimbări cu ponei sau căruțe/sănii. O pivniță răcoroasă și un grătar sunt puse la dispoziția oaspeților, iar în camere găsești tot ce ai nevoie, inclusiv internet Wi-Fi. Dacă ai propriul tău animal de companie nu trebuie să-ți faci griji că nu ai unde să-l lași acasă, pentru că poți să-l aduci și pe el la fermă. Opțiunile de cazare sunt în două case vechi aflate în sat, transformate în locuințe primitoare, confortabile și moderne, dar respectând tot ce era tradițional: fiecare bucată veche de lemn sau de piatră a fost refolosită și poartă o poveste ce revine la viață odată cu restaurarea tradițională a casei.

Credit foto: Magda Munteanu, Ovidiu Pop, Angela Boghiu, Dan Dinu, Natasha Lythgoe