Stiri

Topire uluitor de rapidă a unui mare ghețar din Tirol: 5% doar în 2022

5
min
2/9/2022

În timpul verii, zona a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor.

Un gheţar din landul austriac Tirol, monitorizat cu atenţie de către oamenii de ştiinţă de zeci de ani, se topeşte într-un ritm fără precedent de la debutul monitorizării sale, au raportat vineri cercetătorii, potrivit DPA.

20 de milioane de metri cubi de apă

Datele furnizate de Universitatea din Innsbruck arată că gheţarul a pierdut aproximativ 5% din volumul său total doar în acest an.

"Aceasta înseamnă aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă, adică aproape cantitatea necesară aprovizionării cu apă potabilă a oraşului Innsbruck timp de 20 de luni", a declarat Rainer Prinz de la proiectul Ice and Climate.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

În timpul lunilor de iarnă, doar doi metri de zăpadă au căzut pe gheţar, în timp ce în trecut, stratul de zăpadă avea de obicei în jur de trei metri adâncime.

În timpul verii, zona a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Austria are 900 de gheţari

Situat în valea Ötztal, gheţarul este monitorizat de peste un secol, înregistrări privind masa sa existând încă din 1952, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine cercetaţi gheţari din Alpi.

"Acestea sunt semnale clare ale schimbărilor climatice cauzate de interferenţa umană", este de părere Prinz. Cercetătorii preconizează că doar jumătate din gheţar va rămâne în 10-20 de ani.

Deocamdată, gheţarul acoperă încă o suprafaţă de circa şapte kilometri pătraţi, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari din Tirol. În prezent, Austria găzduieşte circa 900 de gheţari.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Woodsiailvensis