În Schaerbeek, un cartier din Bruxelles, Belgia, caii sunt folosiți pentru colectarea deșeurilor din coșurile publice, încă din 2011. Ideea i-a venit în 2008 directorului de la Curățenie și Spații Verzi, de la primărie, după ce prețul benzinei a urcat până la 145 de dolari per baril.
Inițial a spus-o ca o glumă, însă și-a dat seama, alături de colegii săi, că achiziția cailor și a echipamentului ar fi fost mult mai ieftină - 30.000 de euro, comparativ cu 60.000 de euro - un camion. Plus că animalele au un impact minim asupra mediului, astfel încât decizia a fost foarte ușor de luat.

Acum, echipa de trei cai și trei angajați adună gunoaiele din 200 de coșuri publice, șase zile pe săptămână. Caii mai sunt folosiți uneori și pentru scurte excursii în care elevii și vârstnicii sunt plimbați prin cartier. În fiecare vară, caii au un concediu de trei săptămâni, pe care îl petrec pe o pajiște. Atunci, camioanele le iau locul.
Impactul este totuși mic, subliniază agenția dpa, ținând cont că primăria are peste 100 de vehicule cu care colectează deșeurile de la populație. Însă, din ce în ce mai multe localități din Belgia apelează acum la cai pentru colectarea deșeurilor. Iar modelul a fost aplicat deja în multe sate și orașe din Franța. Sunt și locuri unde animalele sunt folosite doar în zile speciale. În Leuze-en-Hainaut, de exemplu, aflat la 65 dekilometri de Schaerbeek, la graniță cu Franța, caii sunt scoși pe străzi numai în astfel de zile, cum ar fi de Crăciun. Mathieu Dupire, consultant de mediu, a spus că-și poate imagina și cum caii ar putea fi folosiți pentru a duce elevii la școală, de exemplu, sau pentru a transporta apa cu care sunt udate plantele de pe spațiul public.
