Stiri

Temeri asupra efectelor emisiilor radioactive după testele nucleare nord-coreene (raport sud-coreean)

4
min
23/2/2023

Apa de băut, potențial contaminată.

Zeci de mii de nord-coreeni şi de asemenea locuitori din Coreea de Sud, Japonia şi China riscă să fie expuşi prin apa freatică materiilor radioactive răspândite de un sit subteran de teste nucleare, potrivit unui raport difuzat marţi de un grup sud-coreean pentru drepturile omului, relatează Reuters.

Apa de băut, potențial contaminată

Coreea de Nord a efectuat în secret şase teste nucleare în poligonul Punggye-ri din provincia Hamgyong de Nord între anii 2006 şi 2017, conform guvernelor american şi sud-coreean.

Studiul, prezentat de grupul Transitional Justice Working, notează că materialele radioactive s-ar putea să se fi răspândit în opt oraşe şi sectoare administrative din apropierea poligonului, unde trăiesc circa un milion de nord-coreeni şi unde apa subterană este folosită în viaţa de zi cu zi, inclusiv pentru băut.

Statele vecine Coreea de Sud, Japonia şi China ar putea fi expuse şi ele riscului, parţial din cauza produselor agricole şi piscicole aduse clandestin din Coreea de Nord.

Respectivul grup sud-coreean, sprijinit de National Endowment for Democracy, o organizaţie finanţată de Congresul SUA, afirmă că în elaborarea studiului său a colaborat cu experţi nucleari şi medicali, precum şi cu dezertori nord-coreeni, şi a folosit de asemenea informaţii din surse deschise sau rapoarte guvernamentale şi ale ONU.

În anul 2015, Agenţia pentru siguranţă alimentară din Coreea de Sud a detectat izotopi de cesiu radioactiv de nouă ori peste limita admisă în ciuperci importate ce erau vândute ca produse chinezeşti, dar a căror origine reală era Coreea de Nord.
China şi Japonia au intensificat monitorizarea nivelurilor de radioactivitate şi şi-au exprimat îngrijorarea asupra unei potenţiale expuneri în urma testelor nucleare nord-coreene, dar nu au oferit transparent informaţii despre eventuale alimente contaminate.

Dictatura de la Phenian mai pregătește un test

În ce o priveşte, Coreea de Nord a respins aceste îngrijorări, susţinând că nu au existat scurgeri de compuşi radioactivi după testele sale nucleare. Când autorităţile de la Phenian au invitat jurnalişti străini să fie martori la distrugerea unor tunele ale poligonului nuclear în 2018, le-au confiscat acestora detectoarele de radiaţii.

Poți citi și: Apetitul europenilor pentru picioare de broască ar putea duce la dispariţia speciei

Potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării, din 40 de dezertori nord-coreeni proveniţi din apropiere de Punggye-ri testaţi în 2017-2018 pentru radiaţii, cel puţin nouă au prezentat un nivel anormal de contaminare radioactivă. Totuşi, acelaşi minister afirmă că nu poate stabili o legătură directă între aceste rezultate şi poligonul nuclear.

Grupul sud-coreean care a prezentat raportul descris mai sus a solicitat reluarea acestor teste, întrerupte în 2018 în contextul unui dezgheţ al legăturilor transfrontaliere între cele două Corei, precum şi o anchetă internaţională asupra riscului de expunere la radiaţii a comunităţilor din jurul poligonului Punggye-ri.

Seulul şi Washingtonul estimează că în prezent Phenianul ar putea pregăti acolo un al şaptelea test nuclear.

foto: KCNA