Stiri

Primul caz de coronavirus detectat la un animal sălbatic aflat în libertate

2
min
16/12/2020

O nurcă aflată în sălbăticie a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus.

Potrivit Departamentului de Agricultură SUA (USDA), o nurcă sălbatică a fost testată pozitiv cu Covid 19, în apropiere de o fermă de nurci infectate, în statul Utah. Virusul a ucis mii de animale în fermele pentru blănuri din Statele Unite și din Europa. Prin urmare, milioane de nurci de fermă au fost sacrificate în Europa, ca o măsură de prevenție. Numai în Danemarca au fost ucise peste 10 milioane de nurci, după ce guvernul danez a anunțat că a fost înregistrată o mutație de coronavirus care a generat teama că s-ar putea transmite la oameni.

Nurca sălbatică, pozitivă cu Covid 19, afost găsită de USDA în cadrul unui program de supraveghere a vietăților sălbatice din jurul fermelor cu animale infectate. Câteva animale din sălbăticie, din diferite specii, au fost testate, iar toate rezultatele au fost negative.

Departamentul a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, dar nu există dovezi că virusul s-ar fi împrăștiat către vietățile sălbatice din jurul fermelor de nurci infectate.

Din ce știm noi, acesta este primul caz confirmat de animal sălbatic cu Sars-CoV-2”, a transmis USDA.

Totuși, cazul a dat naștere unor îngrijorări că virusul s-ar putea împrăștia printre nurcile sălbatice.

Situația întărește nevoia de a monitoriza vietățile sălbatice și de a rămâne vigilenți”, a spus Dr. Dan Horton, expert veterinar la Universitatea Surrey, din Marea Britanie. Nurcile sunt cunoscute pentru evadările din ferme și pentru faptul că se stabilesc apoi în sălbăticie. Virusul Covid-19 a fost detectat la tigri, lei și leoparzi de zăpadă – toți din grădini zoologice din SUA, și într-un număr mic de pisici și câini domestici.

Rusia ar putea avea primul vaccin anti-Covid destinat animalelor. Centrul Federal pentru Sănătatea Animalelor a început să dezvolte vaccinul în primăvară, după ce s-a stabilit că virusul SARS-CoV-2 se transmite de la oameni la animale. Vaccinul rusesc destinat animalelor vizează în special iepurii, nurcile și pisicile.