Stiri

Apetitul europenilor pentru picioare de broască ar putea duce la dispariţia speciei

3
min
24/2/2023

În perioada 2010-2019, statele Uniunii Europene au importat 40,7 milioane de kilograme de picioare de broască, reprezentând echivalentul a aproximativ două miliarde de broaște.

Cererea crescută din partea europenilor pentru picioarele de broască ar putea conduce la dispariţia speciei, a avertizat un nou studiu.

În perioada 2010-2019, statele Uniunii Europene au importat 40,7 milioane de kilograme de picioare de broască, reprezentând echivalentul a aproximativ două miliarde de broaște. Majoritatea broaștelor au fost cumpărate din Indonezia, Albania și Turcia.

Dar apetitul europenilor pentru broaşte decimează populaţiile locale din aceste ţări, potrivit unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Nature Conservation, citat de euronews.com.

„Facem apel la țările exportatoare și guvernele lor să își asume responsabilitatea pentru sustenabilitatea comerțului”, au scris autorii.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Picioarele de broască reprezintă una dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria franceză. Acestea sunt consumate și în alte părți ale lumii, inclusiv în Vietnam și China.

În Uniunea Europeană, Belgia este de departe importatorul principal de picioare de broască (28.430 de tone între 2010 şi 2019), dar exportă aproximativ trei sferturi din aceste importuri către Franţa.

Franța importă 6.790 de tone din afara UE (16,6% din importurile UE), urmată de Țările de Jos (2.620 de tone; 6,4%), Italia (1.790 de tone; 4,3%) și Spania (923,4 tone; 2,2%).

Autoritățile franceze au interzis vânătoarea comercială locală de broaște în anii 1980, după ce numărul lor a scăzut dramatic.

„Supraexploatarea pentru comerțul cu picioare de broască în Franța, Italia și Elveția a cauzat declinul rapid al acesteia, astfel încât specia este acum considerată pe cale de dispariție”, a avertizat raportul.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-o „buclă fatală” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Declinul are un impact negativ asupra ecosistemelor locale. Broaștele au un rol important împotriva insectelor dăunătoare. În zonele în care amfibienii au fost vânați, utilizarea pesticidelor toxice a crescut.

Pentru a asigura sustenabilitatea comerţului, cercetătorii au solicitat țărilor exportatoare de broaște să reglementeze mai strict comerțul. De asemenea, au cerut Uniunii Europene să publice mai multe informații despre comerț.

Some enterprising Francophile vegans have also invented plant-based frog-legs, made from wheat and soy.

Între timp, veganii au inventat picioare de broască pe bază de plante, făcute din grâu şi soia.

Foto: kuritafsheen77/Freepik