Stiri

Daune pentru un român afectat de poluare de la o companie energetică

3
min
15/11/2022

 Nicolae Tămîrș (49 de ani) locuiește în apropiere de punctul de încărcare a cărbunelui în vagoane și de concasorul de lignit al Carierei Jilț Nord.

Un localnic din comuna Mătăsari, județul Gorj, a câștigat un proces cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), pentru poluare. Acesta a primit în total suma de aproape 28.000 de lei, daune morale și cheltuieli de judecată.

 Nicolae Tămîrș (49 de ani) locuiește în apropiere de punctul de încărcare a cărbunelui în vagoane și de concasorul de lignit al Carierei Jilț Nord.

Gorjean afectat de poluare

Casa acestuia se află la mai puțin de 200 de metri de acestea, astfel încât este poluat fonic și cu praful de cărbune. Concluziile expertizei tehnice efectuate de-a lungul procesului arată că indicele de disconfort se încadrează în clasa 5 (foarte zgomotos), iar concentrația de pulberi de cărbune este de peste cinci ori mai mare față de limita maximă admisă.

„Am încasat astăzi banii în cont. Este vorba de 279.000.000 lei (n.red.: lei vechi). Este vorba de daune primite pentru perioada 2016-2019. Trebuie să se ajungă la zi, după care mai urmează alte trei procese, pentru că se deschide câte un proces pe membru de familie“, a spus Nicolae Tămîrș. Acesta spune că se judecă cu CEO pentru poluare din anul 2020.

În plus acesta susține că va mai deschide un alt proces pentru că CEO nu a respectat condițiile puse de expert:

„Expertul a cerut să pună și anumite panouri de protecție în dreptul benzilor pentru a nu se ma genera praf, precum și panouri pentru atenuarea zgomotului. Pentru că nu au făcut aceste lucru, voi deschide un nou proces“, spune gorjeanul.

Sursa foto: PxHere