Stiri

TAXONOMIA UE Centralele nucleare și gazele naturale, considerate producătoare de energie verde, vor putea fi finanțate din fonduri europene 

12
min
7/7/2022

Energia nucleară și gazele naturale vor fi considerate combustibil de tranziție, adică energie verde.

Această decizie a fost luată în urma unei propuneri făcută de Comisia Europeană, care a fost adoptată printr-o rezoluție de Parlamentul European. În cazul în care Consiliul Europei nu obiecțiuni față de forma adoptată, decizia va intra în vigoare de 1 ianuarie 2023. Această rezoluție deschide calea pentru finanțarea din fonduri europene a investițiilor în centrale nucleare și gaze naturale. 

Luxemburg și Austria, care se opun energiei nucleare și etichetării gazului drept energie verde, vor contesta legea în instanță.

Legea va fi contestată în instanță

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus să eticheteze drept verde energia produsă de centralele nucleare și gaz la nivelul Uniunii Europene, ca partea a proiectului său de a construi un viitor prietenos cu clima. 

Comitetele de mediu și economie s-au opus acestui plan al Comisiei Europene luna trecută, motiv pentru care parlamentarii europeni au fost chemați la vot.

Dar legiuitorii au decis în favoarea Comisiei Europene cu 328 voturi pentru. Însă, acestei inițiative i s-au opus 278 de parlamentari, iar alți 33 s-au abținut. Rezultatul votului a fost primit cu aplauze de o parte din deputații europeni. 

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

În tot acest timp, în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg zeci de ecologiști protestau împotriva proiectului inițiat de Comisia Europeană.

Dar fără succes. Celor care contestă această inițiativă li s-a alăturat Luxemburg și Austria, care vor contesta decizia în instanță. O acțiunie juridică va fi depusă și de organizațiile de mediu Greenpeace și ClimateEarth.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

„Nu este nici credibil, nici ambițios, nici bazat pe cunoștințe. Ne pune în pericol viitorul și este mai mult decât iresponsabil”, a anunțat Leonore Gewessler, ministrul austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate și Tehnologie din Austria. 

Șefii statelor UE susțin inițiativa Comisiei Europene

Până la o decizzie a instanței, mai mute oficiali ai statelor Uniunii Europene, inclsuiv din România, au salutat decizia luată de Parlamentul European.

De exemplu, președintele Klaus Iohannis a transmis că se bucură pentru că „eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că „investițiile în gaze și energie nucleară rămân parte a tranziției ecologice”. 

Premierul slovac Eduard Heger a spus că rezultatul votului a fost bun pentru securitatea energetică și obiectivele de reducere a emisiilor. „Vom rămâne pe drumul către neutralitatea climatică până în 2050”, a spus Eduard Heger. 

Un mesaj de susținere a fost dat și de șeful serviciilor financiare ale UE, Mairead Mc Guinness, care a spus că „actul complementar este o propunere pragmatică pentru a se asigura că investițiile private în gaze și energie nucleară, necesare tranziției noastre energetice, îndeplinesc criterii stricte”. 

Energia nucleară produce deșeuri radioactive

Printre statele care au susținut ca energia nucleară să fie considerată ecologică se află și oficialii Franței. Aceștia susțin la unison că energia nucleară este vitală pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În timp ce oponenții susțin că energia nucleară chiar dacă nu produce emisii de CO2, lasă în urmă deșeuri radioactive. 

Conform inițiativei CE, centralele nucleare existente care produc energie electrică vor fi considerate ecologice doar dacă operatorii acestora vor prezenta planuri de siguranță prin care să arate unde vor fi depoziitate permanent deșeurile radioactive până în 2050.

În schimb, gazul natural care este un combustibil fosil produce emisii de CO2, dar cu mult mai puține decât cărbunele. Mai multe state europene îl văd ca o alternativă temporară pentru înlocuirea combustibilului mai poluant. 

De exemplu, inițiativa CE prevede ca țările care depind în mare măsură de cărbune și păcură pentru producerea energiei electrice vor putea înlocui centralele cu unele noi, mai puțin poluante, alimentate cu gaz până în 2030. Astfel vor putea promova schimbarea ca fiind sustenabilă pentru investitorii de pe piețele financiare. 

Investitorii nu cred în proiectul CE 

Investitorii au avertizat Comisia Europeană că ar evita să investesteacă în proiectele de energie nucleară și gaze etichetate ecologice pentru că sunt conștienți de schimbările climatice. 

Principiile Națiunilor Unite pentru Investiții Responsabile (UNPRI), organizație care reprezintă peste 5.000 de investitori cu investiții de 167 de trilioane de euro în active durabile, a avertizat într-o declarație trimisă prin e-mail că încrederea orbă în etichetele verzi ale UE „ar putea provoca fragmentarea pe piață și poate duce la o potențială spălare ecologică”. 

Johannes Schroeten, consilier pentru politici de finanțare durabilă la think tank-ul pentru dezvoltare durabilă E3G, a declarat pentru politico.eu că „noile reguli riscă, de asemenea, să împiedice tranziția ecologică prin direcționarea banilor către opțiuni mai durabile.

Gazele și nuclearul nu ar trebui să aibă acces la aceeași finanțare ieftină ca și sursele regenerabile, deoarece acest lucru va exclude în mod inevitabil finanțarea pentru tranziția ecologică, astfel încât face ca progresul să fie mai lent”.

Sursa foto: Wikimedia Commons