Stiri

Târgu Jiu: Service auto amendat de Garda de Mediu cu 15.000 de lei pentru poluare

1
min
26/4/2024

Uleiul uzat trebuie depozitat în condiții stricte și eliminate potrivit legii

Garda de Mediu Gorj a aplicat o amendă în valoare de 15.000 lei unui service auto de pe raza municipiului Târgu Jiu. Unitatea genera ulei uzat provenit din activitatea de ”întreținere și reparare a autovehiculelor" și nu a putut face dovada eliminării acestuia.

Dispozițiile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor au prevederi clare în ceea ce privește gestionarea uleiului uzat, drept urmare Garda de Mediu atrage atenția asupra respectării acestora și conformării la prevederile legislației de mediu în vigoare, conform unui comunicat al Gărzii de Mediu Gorj.

Ce spune legislația?

„ARTICOLUL 23

Responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor

(1) Producătorul de deşeuri iniţial sau, după caz, orice deţinător de deşeuri are obligaţia de a efectua operaţiunile de tratare în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) - (3) şi art. 21 prin mijloace proprii sau prin intermediul unui operator economic autorizat care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) - (3) şi art. 21.

(2) Deţinătorul de deşeuri, care execută lucrări de construire/desfiinţare pentru care nu este obligatorie emiterea unei autorizaţii de construire, potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, are obligaţia să utilizeze sistemul organizat de autoritatea administraţiei publice locale de pe raza administrativ-teritorială în care îşi are domiciliul potrivit art. 17 alin. (5) lit. m).

(3) Operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului să efectueze operaţiuni de colectare de deşeuri au obligaţia să le predea numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea unei operaţiuni de eliminare sau valorificare, după caz, prevăzute în anexele nr. 3 şi 7, cu respectarea prevederilor art. 21.”conform OUG 92 din 2021 și www.gnm.ro.

Sursă foto: Garda de Mediu