Stiri

Tanczos: În aprilie va fi lansată o dezbatere publică despre o taxă de poluare

4
min
11/2/2021

Aceasta este o formă a taxei care este aplicabilă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, prin care poluatorul plătește.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că din luna aprilie va începe o dezbatere națională despre o eventuală introducere a unei taxe de poluare pentru poluatori. Acesta a mai spus că, dacă nu se va aplica o taxă, trebuie găsite alte măsuri de reducere a poluării mai ales în marile centre urbane.

În contextul în care, luna trecută, a spus că va avea discuții cu dealerii și producătorii auto despre o posibilă taxă auto, ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă a purtat aceste consultări și la ce concluzie a ajuns.

Nu vom lansa nici o dezbatere publică sau nici o discuție cu dealerii auto despre taxa auto. Putem vorbi despre o taxă de poluare, despre o formă de taxă aplicabilă în majoritatea statelor din UE, o formă prin care poluatorul plătește acolo unde este poluare. Dezbaterea publică trebuie să aibă loc în acest an. Acum două săptămâni, am discutat cu dealerii și producătorii, dar nu despre taxa auto, ci despre programele de susținere a înlocuirii parcului auto. După aprobarea bugetului și finalizarea discuțiilor despre PNRR, vom lansa dezbateri publice și discuții cu autoritățile locale, unde avem infrigement pe poluare, despre soluțiile propuse de UAT-uri, cât și cu cetățenii, producătorii și dealerii auto pentru a vedea măsura în care România trebuie să se înroleze în grupul statelor UE care aplică diverse forme de taxare a poluării sau rămâne în grupul celor trei - patru state UE care nu practică nici o formă de taxare a poluării aerului. E o dezbatere importantă. Dacă nu va fi nici o taxă, trebuie să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea mai ales în marile centrele urbane”, a declarat ministrul Mediului.

Întrebat dacă el susține sau nu o astfel de taxă, Tanczos Barna a răspuns: „În nici un caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu o taxă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, când deciziile au fost luate pe grabă, fără o dezbatere publică și fără a analiza situația juridică sau background-ul juridic al acestor decizii şi am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiție. În nici un caz nu ministrul Mediului este cel care decide. (...) După aprobarea bugetului și după PNRR, probabil începând cu luna aprilie (va fi inițiată dezbaterea, n.r.). Aprobăm PNRR și programele naționale cu care venim în sprijinul autorităților locale și autorităților centrale, în sprijinul diverselor ministere, pe programe verzi, după care începem și această discuție privind o eventuală taxă de poluare”, a arătat el într-o declarație acordată presei.