Stiri

António Guterres, Secretarul General al ONU, mesaj foarte dur: "Omenirea se sinucide! Ducem un război împotriva naturii."

3
min
8/12/2020

Poluarea aerului omoară anual 9 milioane de oameni, ceea ce înseamnă mai mult decât a ucis pandemia de Coronavirus până acum.

Guterres a spus: „Omenirea duce un război împotriva naturii. Este suicid. Natura reacționează întotdeauna – și o face deja cu o forță și o furie din ce în ce mai mari. Biodiversitatea se prăbușește. Un milion de specii sunt expuse riscului de dispariție. Ecosistemele dispar sub ochii noștri. Activitățile umane sunt la baza descendenței noastre către haos. Dar asta înseamnă că acțiunea umană poate ajuta la rezolvarea ei”, relatează The Guardian.

În discursul său el a mai spus că poluarea aerului omoară anual 9 milioane de oameni, ceea ce înseamnă mai mult decât pandemia de Coronavirus de acum, iar noi nici măcar nu conștientizăm asta. Defrișarea, răspândirea deșertului, secarea apelor și sufocarea lor cu plastic, dar și dispariția recifurilor de corali sunt semne clare că ne distrugem planeta.

„A face pace cu natura este sarcina definitorie a secolului 21”, a mai adăugat el.

Printre lucrurile pozitive ale acestui final de an, ar fi:

  • faptul că energia regenerabilă a devenit mai ieftină decât cărbunele în multe regiuni ale globului, iar acest lucru protejează planeta;
  • China, un emitent major de gaze cu efect de seră, UE, dar și SUA, au adoptat obiective de atingere a emisiilor nete zero în anul 2050;
  • anul viitor, în Marea Britanie, va alea loc Dezbaterea UN Cop26, în cadrul căreia se așteaptă să fie luate decizii foarte clare cu privire la economia verde a planetei.