Smart City

Suedia și Franța - despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030

3
min
2/5/2022

Dialog cu Therese Hydén, Ambasadoarea Suedei la București, și Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România

Cu ocazia aniversării a 12 ani de prezență activă în educația de mediu din România și un an ca platformă digitală, Guerrilla Verde a prezentat un eveniment special care adresează tema Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din perspectiva realizărilor și provocărilor întâmpinate de Suedia și Franța, printr-un dialog cu reprezentanții diplomatici ai acestor țări: Excelența Sa, Therese Hyden, Ambasadoarea Suedei la București, și Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România.

Într-un moment în care ne confruntăm cu provocări nemaiîntâlnite cauzate de pandemie, Agenda 2030 este o busolă importantă care să ghideze deciziile politice privind sănătatea publică, securitatea socială, economică și de mediu. Eforturile unor state precum Suedia sau Franța în direcția susținerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 pot fi considerate o încurajare pentru restul țărilor care și-au luat același angajament.  

Pentru a adresa tema dezvoltării durabile sub umbrela ESDW 2021 – European Sustainable Development Week, Guerrilla Verde a prezentat un eveniment special cu reprezentanții diplomatici ai Suediei și Franței, cu participarea Excelenței Sale Therese Hydén, Ambasador, Ambasada Suediei în România, partenerul fondator al platformei #GuerrillaVerde, și a Excelenței Sale Laurence Auer, Ambasador, Ambasada Franței în România, Franța fiind una dintre țările care au prezentat inițiativa organizării unei săptămâni anuale de dezvoltare durabilă la nivel european.  

Evenimentul a adus în discuție riscurile la care este expusă omenirea dacă nu are loc o schimbare acum, dar și ce fac cele două țări în direcția dezvoltării durabile, prioritatea în rezolvarea problemelor de mediu fiind „renunțarea completă la combustibilii fosili”, și „economia cu amprentă redusă de carbon”. Interviul poate fi urmărit în format video pe canalele Guerrilla Verde, cât și în format audio pe canalele Sustainable Living Podcast.

Facebook Guerrilla Verde: https://bit.ly/3oWqmGg

YouTube Guerrilla Verde: https://bit.ly/3v3no3P

Sustainable Living Podcast

Spotify: https://spoti.fi/3v8Cghp

Google Podcasts: https://bit.ly/3lCU41a  

Website: www.sustainableliving.ro

Interviul a abordat subiecte precum:

- Cum reușește Suedia să îndeplinească obiectivul de a se afla în fruntea Agendei 2030, dar și de a atinge obiectivul de a deveni primul stat fără combustibili fosili până în 2045;

- Ce presupune tranzița către energia regenerabilă în Suedia, una dintre țările care se află în fruntea tranziției către energia regenerabilă și în planurile de a funcționa, în toate sectoarele, cu 100% energie din surse regenerabile până în 2040;

- Pașii făcuți de Franța în ceea ce privește Agenda 2030, în contextul în care are o agendă foarte ambițioasă privind politicile de mediu, orientată în principal pe reducerea emisiilor de gaze de seră, dar și pe reducerea poluării locale a aerului și apei, gestionarea inteligentă și conservarea biodiversității.

- Despre orașele și comunitățile sustenabile din Franța, în contextul în care această țară are o serie de companii globale cu activitate în furnizarea de servicii către cetățeni și care sunt active în promovarea de inițiative privind orașele sustenabile.

- Care vor fi prioritățile Franței în ceea ce privește dezvoltarea durabilă  odată cu deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene.