Stiri

Tanczos afirmă că ţinta de reciclare de 55% până în anul 2025 este una ”foarte ambiţioasă”

7
min
12/9/2022

Ţinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că ţinta de reciclare de 55% până în anul 2025 este una ”foarte ambiţioasă” pentru România şi susţine că amenzile aplicate oraşelor şi comunelor care nu reuşesc să-şi convingă locuitorii să colecteze selectiv deşeurile vor aduce aceste localităţi ”pe drumul cel bun”. 

”Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte”, afirmă Tanczos Barna.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Ministrul Mediului a anunţat că, din luna aprilie şi până în prezent, au fost deschise aproximativ 50 de dosare penale privind infracţiuni de ardere şi îngropare de deşeuri, iar pedepsele pentru asemenea fapte au fost înăsprite. El a spus că asemenea practici sunt ”de neimaginat” într-o ţară europeană. 

Cetățenii trebuie obișnuiți să colecteze selectiv

”Noi deja aplicăm penalităţi la unităţile administrativ-teritoriale care nu reuşesc să atingă ţintele obligatorii. Toate aceste penalităţi se reflectă în taxe şi impozite pe plan local sau în lupa investiţiilor pe plan local: în loc să facă drumuri, în acel sat Primăria trebuie să plătească o amendă.

Ţinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Nu vreau să intru în discuţia de oul şi găina, care trebuie să fie primul: trebuie să înveţe cetăţenii să colecteze selectiv şi după aceea să se facă un serviciu performant, sau trebuie să fie prima dată un serviciu performant şi cetăţenii să înveţe după?

Nu ştiu să dau răspunsul la această întrebare. (...) Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv; sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu învaţă minte. 

Aşa este ţara, aşa sunt anumite localităţi, aşa sunt anumiţi primari! Dar penalităţile, sancţiunile drastice cu siguranţă îi vor aduce pe drumul cel bun”, a afirmat Tanczos Barna la Euronews România

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna