Stiri

Căldura extremă a ucis cel puţin 25 de persoane în statul indian Maharashtra

4
min
10/5/2022

Multe dintre decesele din Maharashtra au avut loc în zonele mai rurale ale acestui stat, cel mai bogat din India.

Statul indian Maharashtra (vest) a înregistrat 25 de decese cauzate de insolaţie de la sfârşitul lunii martie, cel mai mare număr de victime din ultimii cinci ani, în condiţiile în care ţara se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, informează Reuters.

Oamenii de ştiinţă au făcut legătura între debutul timpuriu al unei veri intense şi schimbările climatice, estimând că peste că un miliard de persoane din India şi din Pakistanul vecin sunt vulnerabile în faţa temperaturilor extreme.

Citește și: Comisia Europeană cere României penalități de peste 33.000 €/zi pentru că nu a închis gropile ilegale de gunoi

În contextul în care ploile musonice care aduc o scădere a temperaturilor sunt aşteptate abia luna viitoare, iar întreruperile de energie electrică sunt tot mai frecvente în unele părţi ale Indiei, chiar şi gospodăriile care îşi pot permite aparate de aer condiţionat vor întâmpina dificultăţi în următoarele câteva săptămâni.

Multe dintre decesele din Maharashtra au avut loc în zonele mai rurale ale acestui stat, cel mai bogat din India.

Citește și: ANALIZA KEYSFIN Cifra de afaceri a firmelor de reciclare din România ar putea ajunge la 13 miliarde de lei

India este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, însă anul acesta căldura riscă să reducă recolta, după cinci ani consecutivi de recolte record.

Pe măsură ce cererea de energie electrică creşte, companiile producătoare se confruntă cu o penurie masivă de cărbune, iar guvernul pledează pe lângă acestea pentru intensificarea importurilor.

India a înregistrat cea mai călduroasă lună martie din ultimul secol, cu o temperatură medie maximă de 33,1 grade Celsius, cu aproape 1,86 de grade peste normal, potrivit datelor Departamentului de Meteorologie. Numeroase părţi din nordul, vestul şi estul ţării au înregistrat luna trecută temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Sursa foto: Pipa News