Stiri

Sursele regenerabile (38%) de energie folosite in UE anul trecut, au depășit pentru prima dată sursele bazate pe combustibili fosili (37%)

2
min
2/5/2022

La nivel mondial, anul trecut a fost generată cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră, în ciuda blocajelor impuse pe fondul pandemiei.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020, sursele de energie regenerabilă au depășit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă primară de energie în Uniunea Europeană. În UE, emisiile de gaze cu efect de seră au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, cu 31% mai puțin comparativ cu 1990 și cu -10% față de nivelurile din 2019, ne informează Biziday.

Înainte de pandemie, UE apreciază că și-a depășit obiectivul de a reduce emisiile cu 20%. În 2019 și-a redus emisiile cu 24% față de nivelurile din 1990, dar proiecțiile prezentate de statele membre în 2021 indică o reducere cu 34% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2030, respectiv de 41 % dacă se impun măsuri suplimentare. Dar chiar și așa, Comisia Europeană atrage atenția că “vor fi necesare mai multe eforturi pentru a atinge obiectivul de reducere cu cel puțin 55%, stabilit în legea europeană a climei”.

Documentul Comisiei arată că certificatele de emisii folosite pentru comercializarea produselor a contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor în 2020. De la introducerea acestora în 2005, emisiile din producția de energie și căldură, precum și din sectoarele industriale consumatoare de energie, au scăzut cu aproximativ 43%.

Ca parte a pachetului European Green Deal din iulie 2021, Comisia a propus ca obiectivele de eficiență energetică să devină obligatorii, pentru a asigura reduceri globale de 36% pentru consumul final de energie și de 39% pentru consumul de energie primară până la 2030. Raportul precizează că ponderea UE în emisiile globale de gaze cu efect de seră este de 8%.

Documentul a fost publicat în momentul în care ce statele membre ale UE se luptă pentru a proteja cetățenii vulnerabili și întreprinderile de creșterea prețurilor la energie. Statele membre nu au reușit să ajungă la un acord privind măsurile pe termen lung pentru a face față creșterii prețurilor la energie electrică și gaze, în ciuda faptului că Spania, Grecia și Franța fac eforturi pentru reformarea pieței.

Potrivit Comisiei Europene, creșterea prețului energiei este temporară, părere împărtășită de Germania și alte state membre, dar a subliniat că majorările în spirală evidențiază dependența UE față de importurile de energie, care sunt cele mai ridicate din ultimii 30 de ani