Solutii

București – nu vor mai fi emise autorizații de construire fără centrală comună

2
min
10/3/2021

Ministrul Mediului vine cu această propunere către primăria Capitalei în condițiile în care de peste 20 de ani nu s-au luat măsuri de reducere a factorilor poluanți la nivel industrial și casnic.

Ministrul Mediului a cerut Primăriei Capitalei să nu mai emită autorizații de construire fără centrală comună. Din cauza deficiențelor la sistemul centralizat de termoficare, sunt din ce în ce mai multe centrale individuale, iar acest lucru conduce la creșterea poluării la nivelul solului. Cu cât aceste centrale sunt construite la înălțimi mai mici, cu atât poluarea este mai mare. În mod normal, pentru un impact mai mic asupra mediului, ele ar trebui să aibă coșuri la cel puțin 40-50 de metri. Din acest motiv, ar trebui să nu se mai emită autorizații de construire pentru blocuri noi fără centrală comună. În Brașov există deja acest proiect încă de la începutul lui 2020.

Dar cel mai mare factor de poluare din Capitală rămâne traficul, acesta fiind responsabil pentru poluarea a 60-70%  din aerul pe care-l respirăm. Arderile de deșeuri, care emană fum și miros ce duc la intoxicații, precum și gropile de gunoaie care sunt la marginile Bucureștiului sunt alte cauze ale poluării.