Stiri

Plantațiile de arbori nu pot susține diversitatea faunei la nivelul pădurilor vechi

2
min
6/5/2021

Pentru pădurile naturale în declin, plantațiile de arbori sunt o modalitate bună de a înlocui habitatele acestora. Care sunt beneficiile acestor plantații pentru diversitatea biologică?

S-a folosit exemplul gândacilor pentru a răspunde la această întrebare. Gândacii reprezintă 27% din toate speciile de insecte din întreaga lume și sunt adesea folosiți ca indicatori pentru efectele schimbărilor climatice și ale fragmentării habitatelor asupra biodiversității. În pădure, ei îndeplinesc funcții importante - de exemplu, contribuie la descompunerea biomasei vegetale și animale punând la dispoziția plantelor substanțele nutritive stocate în interiorul acestei biomase.

S-au analizat 83 de studii publicate privind diversitatea gândacilor din plantațiile de arbori și păduri vechi și, evident, beneficiile plantațiilor depind întotdeauna de speciile de arbori plantați. Culturile mixte sunt mai bune decât monoculturile, iar speciile native sunt mai bune decât speciile exotice. În general, analiza globală a arătat diferențe semnificative în diversitatea gândacilor de plantații și păduri. În medie, plantațiile de copaci găzduiau cu o treime mai puține specii decât pădurile vechi și găzduiau aproximativ jumătate din numărul de indivizi.

S-au descoperit diferențe majore în compoziția comunităților de gândaci din plantații și păduri. Chiar și plantațiile de copaci cu un număr similar de specii de gândaci și indivizi, așa cum sunt pădurile vechi, au prezentat o diferență semnificativă în compoziția speciilor. Speciile de gândaci care se hrănesc cu substanțe organice moarte au fost deosebit de afectate, ceea ce s-ar putea cauza resurselor alimentare mai puțin diverse oferite de plantații. Speciile care se hrănesc cu alte insecte erau, de asemenea, mai puțin frecvente, ceea ce arată că plantațiile găzduiesc mai puțini prădători, iar pădurile vechi ar putea fi, astfel, mai rezistente la erbivore și dăunători decât plantațiile noi de arbori.

Cele mai semnificative diferențe în compoziția comunităților de gândaci s-au găsit în regiunile tropicale și subtropicale. În aceste regiuni, diferențele în numărul de specii și indivizi între plantații și păduri au fost, de asemenea, mai mari. Astfel, plantațiile de arbori nu pot servi ca înlocuitor pentru pădurile tropicale primare.

S-a demonstrat că plantațiile de arbori, mai ales atunci când sunt plantate în culturi mixte, ar putea oferi un instrument important pentru a reduce la minimum pierderea habitatului speciilor adaptate pădurii. Cu toate acestea, plantațiile de arbori nu pot susține nici diversitatea, nici compoziția comunităților de gândaci din pădurile vechi, limitându-și valoarea pentru conservarea pădurilor.