Stiri

Moartea liliecilor în turbinele eoliene poate avea consecințe de amploare

8
min
21/6/2022

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că moartea liliecilor perturbă lanțurile trofice existente și, prin urmare, ar putea duce la un număr mai mare de dăunători.

Moartea liliecilor în turbinele eoliene are un impact negativ asupra populațiilor speciilor afectate și poate avea consecințe de amploare asupra biodiversității din zonele rurale.

Până acum, se putea doar presupune că moartea liliecilor a avut consecințe suplimentare.

Acum, o echipă de oameni de știință de la Leibniz-IZW din Germania arată într-o lucrare din revista științifică „Conservation Science and Practice” că lanțurile trofice naturale sunt întrerupte, ceea ce poate avea consecințe negative de amploare pentru agricultură și silvicultură.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

Studiul demonstrează în ce măsură a fost subestimată importanța funcțională a liliecilor pentru habitate.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că moartea liliecilor perturbă lanțurile trofice existente și, prin urmare, ar putea duce la un număr mai mare de dăunători. Serviciul ecosistemic gratuit de reducere a dăunătorilor de către lilieci este diminuat de turbinele eoliene și, prin urmare, creează o problemă pentru agricultură și silvicultură.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Producția de energie cu ajutorul turbinelor eoliene contribuie incontestabil la reducerea emisiilor de CO2. Însă spațiul necesar pentru acestea este mare, iar efectele ecologice secundare pentru grupurile de animale afectate, cum sunt liliecii și insectele, sunt masive.

Recent, s-a decis dublarea suprafeței de teren folosită pentru producerea energiei eoliene în Germania, în special pe terenurile agricole și în monoculturile forestiere. Aceste ecosisteme sunt deja caracterizate de o biodiversitate redusă, întrucât au suferit mai multe valuri de intensificare în ultimele secole, fiind defrișate terenurile agricole și optimizate metodele de cultivare pentru creșterea recoltelor.

Sursa foto: Wikipedia