Life Style

Sursele de energie regenerabilă au contribuit la 43% din consumul brut de energie electrică al României, în 2020.

1
min
2/5/2022

Pe lângă media UE, România are o pondere a folosirii energiei regenerabile mai mare decât Italia și Spania.

Pe lângă media UE, România are o pondere a folosirii energiei regenerabile mai mare decât Italia și Spania. De altfel, anul 2020 a cunoscut un avans față de 2019, când ponderea surselor de energie regenerabilă reprezenta 34% din consumul brut de energie electrică în UE.

Energia eoliană și hidroenergetică au generat peste două treimi din totalul de electricitate din surse regenerabile (36%, respectiv 33%), la nivelul Uniunii. Restul energiei regenerabile a provenit din energia solară (14%), biocombustibili solizi (8%) și alte surse (8%).

Energia solară este sursa cu cea mai rapidă creștere: în 2008, aceasta reprezenta doar 1% din energia electrică consumată în UE. În rândul statelor membre UE, energia electrică consumată în Austria și Suedia este formată în proporție de peste 70% din surse regenerabile. Energia electrică din surse regenerabile a reprezentat mai mult de jumătate din consum în Danemarca (65%), Portugalia (58%), Croația și Letonia (ambele 53%). La celălalt capăt, se află Malta (10%), Ungaria și Cipru (ambele 12%), Luxemburg.